Хан: Желимо цео Балкан у ЕУ

07-05-2015 02:17:19 | | / vostok.rs |


Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је данас да Европска унија жели да интегрише цео Западни Балкан и изразио очекевања да ће Србија ускоро отворити прва поглавља у преговорима о проширењу.

„Без обзира на често цитирану изјаву председника Европске комисије Жан-Клода Јункера да у наредних пет година неће бити проширења, уверавам вас да Комисија и све остале институције ЕУ желе да виде цео Западни Балкан унутар Уније“, рекао је Хан отварајући свечану конференцију поводом Дана регионалне сарадње у Бриселу.

Говорећи о Србији, он је рекао да се залаже за што скорије отварање првих преговарачких поглавља и да се труди да убеди земље-чланице да ће тако најбоље подстаћи унутрашње реформе и процени нормализације односа Београда и Приштине.

„Да би се поглавља отворила, потребно је да свако да свој допринос“, рекао је Хан и подсетио да Србија тек треба да повуче неке потезе везане за владавину права и спровођење договора из дијалога о нормализацији.

Комесар је посебно похвалио професионалност и ангажованост преговарачког тима Тање Мишчевић, који је у марту успешно окончао технички захтеван процес скрининга.

„Уколико се до јуна испуне услови за отварање поглавља 35, које је везано за процес нормализације, уверен сам да ће прва поглавља бити отворена пре краја године“, рекао је Хан.

Када је реч о Косову, Хан је подсетио да је ЕК недавно усвојила Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом, који ће бити потписан у јуну, а требало би да почне да се примењује од идуће године.

„То је први уговорни документ између Косова и ЕУ“, казао је он.

Комесар је изразио забринутост због политичке кризе у Македонији и позвао тамошње лидере да успоставе национални дијалог.

Истовремено, он је похвалио напредак који је постигла Црна Гора, као и декларацију политичких лидера из БиХ којом се обавезују на појачане напоре на реформама.

Данашњем скупу у Бриселу, који су организовали Савет за регионалну сарадњу и Балкански фонд за демократију присуствовао је велики број политичких лидера из региона, функционера ЕУ и експерата.