Хан не доноси датум отварања преговарачких поглавља

07-05-2015 03:09:51 | | / vostok.rs |


Аналитичари посету комесара за проширење оцењују као протоколарну и истичу како од ње не треба очекивати вест о датуму отварања појединих преговарачких поглавља. Циљ ће бити анализа шта би још требало урадити у вези са поглављима 23, 24 и посебно поглављем 35.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан боравиће данас у званичној посети Београду. Хан долази са најавом скорог отварања првих преговарачких поглавља у процесу придруживања Србије ЕУ. Он би, према најавама, требало да разговара са министарком без портфеља задуженом за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и министрима правде и унутрашњих послова Николом Селаковићем и Небојшом Стефановићем.

Протоколарна посета

Председник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић каже да од посете не треба очекивати ништа спектакуларно, због тога што поглавља 23, 24 и 35, о којима би комесар Хан желео да разговара, пре свега зависе од онога што ће се дешавати по питању Косова.

„Сви знамо да је поглавље 35 услов за отварање поглавља и 23 и 24. А да би се отворило поглавље 35, потребно је да Србија испуни низ одређених услова које је поставио немачки Бундестаг“, додаје Митић за Спутњик.

Већина тих питања је, каже даље Митић, фундаментална и тиче се, на пример, надлежности Заједнице србских општина.

Међутим, будући да су ставови Брисела и Београда — око тога како би требало да изгледа будући статус и статут Заједнице србских општина — толико удаљени, у наредном периоду се, према Митићу, не може очекивати неко решење.

„Још један битан фактор је чињеница да ће се о било каквом отварању поглавља одлучивати тек у крајем јуна на самиту шефова ЕУ, тако да бих рекао да је ова посета више протоколарна него фундаментална“, закључује Митић.

Анализа урађеног

Драган Ђукановић, потпредседник Центра за спољну политику, такође очекује да посета комесара Хана буде нека врста техничког дијалога и да се још неће сазнати када ће конкретно доћи до отварања појединих поглавља.

„То је вероватно некаква врста радне посете. Све државе отварају преговоре поглављима 23 и 24 и вероватно ће се сагледавати какво је актуелно стање после скрининга. Шта заправо треба да унапреди и убрза“, прецизира Ђукановић.

Ненад Зорић,