Председник Републике Српске: Срби и Руси дали огроман допринос борби против фашизма

07-05-2015 03:19:14 | | / vostok.rs |


Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни пред одлазак у Москву на параду поводом Дана победе у Другом светском рату да су србски и руски народ дали огроман допринос у борби за ослобађање Европе од фашизма.

Уочи посете Москви, где ће на позив председника Руске Федерације Владимира Путина присуствовати војној паради поводом обележавања 70 година од победе у Другом светском рату, Додик је истакао да су Срби увек били слободарски народ, који се борио против свих облика фашизма и нацизма и заједно са руским народом, кроз историју, поднио значајну жртву за слободу.

„Република Србска наставља слободарску традицију свог народа и она је данас добро место за живот свих, без обзира на нацију и веру“, истакао је председник Српске.

Он је нагласио да су Срби народ који је увек био на страни правде, па тако и у борби против фашизма.

„Ми као народ треба да будемо поносни на своју прошлост, слободарску историју и победу у борби против фашизма“, оценио је Додик.

Он је додао да ће током посете Русије, где ће боравити до недеље, 10. маја, присуствовати званичним пријемима који ће бити организовани поводом Дана победе над фашизмом, а предвиђено је и да председник Руске Федерације Владимир Путин приреди пријем за званице.

„Имајући у виду да је реч о једном великом догађају и да он окупља веома важне људе, то ће уједно бити и прилика да се сретнем са бројним људима из света политике, економије, бизниса и да разговарам са њима“, рекао је Срни председник Републике Српске.

На Црвеном тргу у Москви 9. маја биће одржана парада у част побједе у Другом светском рату.

Прослави 70 година од победе над фашизмом у Москви присуствоваће укупно 27 шефова држава и влада.

Са простора бивше СФРЈ, осим председника Републике Српске Милорада Додика, присуствоваће и председници Србије Томислав Николић и Македоније Ђорђе Иванов.