Одржана генерална проба Параде победе

07-05-2015 03:43:28 | | / vostok.rs |


У Москви је данас одржана генерална пробе Параде победе, у којој је учествовало око 16.000 војника и неколико десетина јединица војне технике.

Парада се састоји из три дела: дефилеа пешадије парадних одреда, војне технике и лета авијације.



У оквиру првог дела на Црвени трг су изашли парадни одреди војних академија, као и припадници Западног војног округа, Министарства за ванредне ситуације, Министарства унутрашњих послова и Федералне службе безбедности Русије. Заједно с њима у проби је учествовало и 10 војних одреда других држава – Азербејџана, Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије, Таџикистана, Индије, Монголије, Србије и Кине.

Црвеним тргом такође су прошли и најновији примерци војне технике, међу којима тенк на платформи „армата“, затим „кургањец 25“, као и самоходна артиљеријска хаубица „коалиција СВ“.

Генерална проба завршена је летом авијације коју је отворио главнокомандујући, генерал-пуковник Виктор Бондарев, на стратешком бомбардеру-ракетном носачу „Бели лабуд“ (тупољев 160). У оквиру ваздушне параде први пут над Црвеним тргом пролетели су најновији борбени авиони генерације 4 + + „сухој 35“ и „сухој 30“, модернизовани хеликоптери „ми 35М“ и „ансат У“.

У пробној свечаности такође су учествовале пилотске групе „Руски витезови“ и „Стрижи“, у чијем је саставу девет борбених авиона „сухој 27“ и „миг 29“. Пилоти авиогрупе „Соколи Русије“ Липецког авиоцентра приказали су ваздушни маневар „Тактичко крило“ у којем је учествовало 10 авиона. У строју хеликоптера пролетеле су посаде пилотске групе „Беркути“ на „миговима 28Х“ („Ноћни ловци“).