Србија очекује отварање поглавља до краја године

07-05-2015 08:06:59 | | / vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић поручио је у разговору са Европским комесаром за суседску политику и проширење Јоханесом Ханом да Србија очекује отварање поглавља до краја године и обавестио га да ће ускоро завршити свој предлог за решавање односа са Приштином.

Европски комесар је нагласио да је Косово једна страна медаље, док је друга спремност државе на отварање поглавља.

„Ми очекујемо отварање поглавља до краја године и недвосмислену подршку Влади Србије која улаже максималне напоре да добро ради свој посао“, истакао је Николић.

Он је рекао да су резултати које је Србија остварила очигледни и изразио очекивање да ће његов саговорник пренети својим сарадницима у Бриселу објективну анализу ситуације.

Николић је додао да мерама које се предузимају у оквиру примене реформи као и применом постигнутих договора са Приштином, Србија показује да је апсолутни спољно политички приоритет улазак у Европску унију:

„Од Европске уније очекујемо охрабрење за мере које ниједна друга политичка опција није успела да спроведе.“

„Захвални смо на вашим настојањима да убедите земље чланице да је Србија на добром путу да се испуне услови за отварање поглавља и треба да имате у виду да је веома тешко одржати еврооптимизам међу грађанима Србије који још увек немају наду у бољи живот, упркос великом труду и напорима државе“, истакао је председник Србије.

Рекао је да је и влади и грађанима потребно охрабрење, а „не само рећи — очекујемо резултате, већ које конкретне ствари треба предузети“.

Председник Србије је указао на опасност стварања „велике Албаније“, за коју је оценио да директно угрожава Црну Гору, Македонију, Грчку и Србију.

„Очекујемо да се поштује неповредивост граница држава“, рекао је Николић и додао да би то требало да се односи и на Македонију и на Украјину и на Србију.

Председник Србије је известио Хана да приводи крају свој предлог решавања односа са Приштином, који ће ускоро доставити председнику Владе.

„Уверен сам да можемо да постигнемо компромис са приштинским институцијама и да на њих пренесемо велики део надлежности. За нас је признавање независности услов који не можемо прихватити, јер је то воља већине грађана Србије“, истакао је председник Србије.

Европски комесар је изјавио да је посетио европске престонице како би проверио расположење према том питању и нагласио да је Косово једна страна медаље, док је друга спремност државе на отварање поглавља.

„Ми чекамо акциони план посебно за поглавља 23 и 24, који је био обећан прошле недеље, али је то изостало услед интерних консултација. Када добијемо предлог, ми ћемо га погледати у комесаријату, затим са земљама-чланицама, које су укључене у тај поступак“, нагласио је Хан.

„Када разговарате са двадесет осам чланица, свака има свој поглед на ствари и своје интересе. Неке занима владавина права, неке примена људских права, неке слобода медија. Није једноставно све то заједно усагласити“, казао је европски комесар, наводи се у саопштењу.

Хан је рекао да такође није једноставно објаснити европским саговорницима зашто Србија учествује на паради у Москви.

Како се наводи, он је своје мишљење поткрепио чињеницом да је усаглашавање спољне политике земље кандидата са спољном политиком ЕУ процес, а да треба имати у виду и расположење грађана земље кандидата према неком спољно-политичком питању.