СКАНДАЛ У ВЕТЕРНИКУ: Децу ометену у развоју терали да ископавају игле!

03-08-2013 03:41:54 | | КУРИР/ mojenovosti.com |

Запослени у Дому за децу ометену у развоју у Ветернику врше притисак и застрашују штићенике да не би говорили о ископавању депоније медицинског материјала у дворишту дома.

Запослени у Дому за децу ометену у развоју у Ветернику врше притисак и застрашују штићенике да не би говорили о ископавању депоније медицинског материјала у дворишту дома, саопштила је данас невладина организација "Сигурна позиција".

Дејан Несторовић из "Сигурне позиције", који је недавно посетио штићенике дома у Ветернику код Новог Сада, рекао је су деца била застрашивана и да је на њих вршен притисак да ћуте о овом догађају. Према његовим речима, неколико запослених у дому претило је кориснику дома Б.Г. (25) да ће центар и дом предузети одређене радње против њега.
На видео снимцима види се како штићеници дома са наствницима ископавају већу количину медицинског материјала, као што су игле за шприцеве, капи за нос, антибиотици, инфузије, плазме и аналгетици. Деца су почела голим рукама да ископавају медицински отпад у присуству васпитача, психолога и медицинског радника Милана Р. који се ту затекао.
Како кажу у "Сигурној позицији", деца су ископала око пет великих врећа неискоришћеног медицинског материјала, а у овој НВО сумњају да у земљи има још депонија са лековима, који нису прошли адекватно санитарно-технолошко уништавање. Ова организација позвала је надлежне органе да случај испитају до краја и да се јавност информише ко је одговоран за закопавање огромне количине лекова у близини дечијег игралишта, као и да се испита да ли је било психичке и физичке тортуре штићеника.
Снимак и сведочења о психо-физичкој тортури у дому у Ветернику "Сигурној позицији" су доставила деца која су остала без родитељског старања и смештена су у овој установи.