Камерон на путу да води Британију још пет година Опширније: http://rs.sputniknews.com/svet/20150508/1761397.html#ixzz3ZX3YnCH8

08-05-2015 10:03:23 | | / vostok.rs |


Конзервативна странка британског премијера Дејвида Камерона је на путу да води Велику Британију и у наредних пет година, иако је за мало остала без апсолутне већине, указују прелиминарни резултати британских парламентарних избора.

Конзервативна странка је, како се за сада процењује, освојила 316 посланичких места од укупно 650 у доњем дому парламента, док су лабуристи освојили 239 места, преноси Ројтерс.

Уколико се покаже да су ови резултати тачни, био би то један од најслабијих изборних резултата Лабуристичке странке икада, преноси Танјуг.

Наведени резултат значи да ће у наредне две године у Британији вероватно бити одржан референдум о њеном опстанку или изласку из ЕУ, као што је у предизборној кампањи обећао премијер Камерон.

Победа конзервативаца, такође, наговештава да ће владини трошкови бити смањени за милијаде фунти, како би се смањио буџетски дефицит у петој најјачој економији света. Између осталог, издаци за социјална давања би могли да буду смањени за 12 милијарди фунти.

Камерон се зарекао да ће до пословне 2018/2019. године елиминисати британски буџетски дефицит који сада достиже пет одсто бруто домаћег производа.

По објављивању прелиминарних изборних резултата фунта је у односу на долар ојачала за два цента — на 1,5430 долара у раном аустралоазијском пословању, што је њена највећа вредност од 30. априла.

Представници више странкама учесница избора ипак упозоравају да постоји могућност нетачности процена.

Наведени прелиминарни резултати указују да би Камерон могао да има више опција за формирање владе — можда са садашњим коалиционим партнерима либералним демократама, или са северноирским унионистима, или и са једнима и са другима. Према неким проценама, Камерон би могао да покуша да оформи и чисто конзервативну владу.

Прелиминарни изборни резултати указују да је Шкотска национална партија (СНП) Николе Стерџен освојила 58 од 59 шкотских посланичких места, чиме је истиснула лабуристе из њиховог дојучерашњег упоришта.

Има страховања да би СНП могла овако моћну победу да искористи да поново актуелизује референдум о независности Шкотске, иако колико прошле године та опција није добила подршку шкотских гласача.

Центристички либерални демократи, који су у протеклих пет година учествовали у владајућој коалицији са конзервативцима, су према прелиминарним резултатима освојили само десет посланичких места, што би, уколико се покаже тачним, представљало катастрофу за њиховог лидера и заменика премијера Ника Клега.

Наведени резултати избора представљају тежак пораз и за вођу лабуриста Еда Милибанда, који се према широко прихваћеном мишљењу током предизборне кампање показао знатно боље него што је очекивано. Врло је могуће да ће лабуристи од Милибанда, кога претежно конзервативна острвска штампа већ одавно критикује за "опасно скретање улево", тражити да напусти место шефа странке, додаје Ројтерс.