Камерон најавио референдум о ЕУ

10-05-2015 11:03:29 | | / vostok.rs |

Британски премијер изјавио је да ће наставити са планираним референдумом о чланству своје земље у ЕУ. Он је истовремено обећао Шкотској највећи могући степен аутономије.

Конзервативна партија освојила је победу на парламентарним изборима у Великој Британији, освојивши неочекивану већину, чиме премијер Дејвид Камерон добија још јачу позицију него раније.
После састанка са краљицом Елизабетом, Камерон је најавио да ће формирати већинску конзервативну владу, преноси АП.
Он је заузео помирљив тон, честитавши бившем коалиционом партнеру, лидеру либералдемократа Нику Клегу, и опозиционом лидеру лабуриста Еду Милибанду, који су раније данас поднели оставке на функције због неуспеха својих странака на изборима.
Конзервативци су освојили убедљиву већину у Доњем дому, који има 650 места, пошто након пребројаних гласова у 643 изборне јединице имају 326 посланика, а лабуристи 230, наводи АП.
Британски премијер је данас изјавио да ће наставити са планираним референдумом о чланству своје земље у ЕУ.
Он је истовремено обећао Шкотској највећи могући степен аутономије након што је остварио убедљиву победу на јучерашњим изборима, јавио је Ројтерс.

„Ми ћемо имати референдум о нашој будућности у Европи“, рекао је Камерон новинарима након што се срео са краљицом Елизабетом у вези са почетком процеса формирања нове владе.
Он је додао да ће што је пре могуће реализовати и план о давању већих овлашћења Шкотској, која је на недавном референдуму о независности већину гласова дала Шкотској националној партији.
Резултат је дошао као шок за све, пошто су вишемесечне анкете предочавале да две велике партије имају приближан број гласача и да ниједна неће доћи у позицију да освоји укупну већину.
Лидери чак три британске странке поднели су оставке због незадовољавајућих резултата својих странака на парламентарним изборима у тој земљи, објавили су британски медији.
Вођа највеће опозиционе Лабуристичке странке Ед Милибанд, чија је партија освојила чак 100 места у Парламенту мање од победничке Конзервативне странке, објавио је данас да подноси оставку, након што су нешто раније исто учинили лидер британске десничарске странке УКИП Најџел Фараж и вођа Либералнодемократске странке Ник Клег, пренео је Ројтерс.
„Време је да неко други стане на чело странке“, рекао је Милибанд, који је упркос незадовољавајућим резултатима своје странке ипак задржао своје место посланика у Парламенту.
„Британији је потребна јака Лабуристичка странка, која ће моћи поновно да се уздигне после овог пораза“, истакао је Милибанд.
Лидер евроскептичног и десничарског УКИП-а Фараж је нешто раније саопштио да даје оставку на место председника странке, пошто није успео да у својој изборној јединици освоји већину гласова и тиме ни место у новом сазиву Парламента, али је додао да не искључује да ће у неком тренутку поново желети да дође на чело странке.
„У септембру ће се одржати нови унутарстраначки избори и ја ћу током овог лета одлучити да ли да се поново такмичим за место председника странке“, рекао је Фараж новинарима у Лондону.
Он је уочи избора обећао да ће дати оставку на место лидера УКИП-а ако не освоји место у Парламенту, а данас је изјавио да „држи до своје речи“.
Фараж је у изборној јединици Саут Танет, источно од Лондона, освојио мање гласова од кандидата Конзервативне странке Крега Мекинлија, бившег активисте УКИП-а, показали су резултати јуче одржаних избора.

Странка УКИП, која ни до сада није имала ниједно место у Парламенту, освојила је на јучерашњим изборима готово 3,8 милиона гласова, али пошто је у великом броју изборних јединица била друга или трећа, ни сада није добила ниједно место у Доњем дому британског парламента.
Незадовољан резултатима своје странке на изборима, оставку је данас дао и лидер социјалдемократа Ник Клег, иначе заменик британског премијера.
Клег, који је 2010. довео своју странку на место млађег партнера у Влади премијера Дејвида Камерона, вође Конзервативне странке, задржао је на јучерашњим изборима своје место у Парламенту, али су га изгубиле многе његове партијске колеге.
Најновији, иако још увек прелиминарни резултати, после пребројавања гласова са готово свих изборних јединица у Британији, показују да су либералдемократе освојиле само осам места у Парламенту, према 57 из ранијег сазива.
„Јасно је да су ти резултати гори него што сам могао да помислим. Морам да преузмем одговорност, па зато објављујем да ћу дати оставку на место лидера Либералнодемократске странке“, изјавио је видно уморни Клег на конференцији за штампу.
Реагујући на победу Камерона, председник САД Барак Обама изјавио је да је поносан на однос који је изградио са британским премијером Дејвидом Камероном и радује се наставку тих блиских веза, саопштила је Бела кућа.
„Ови избори су доказ снаге једне живахне демократије“, изјавио је портпарол Беле куће Џош Ернест, а пренела агенција АФП.