Украјина и Грузија неће добити безвизни режим

10-05-2015 11:07:24 | | / vostok.rs |


Европска комисија саопштила да ни Украјина ни Грузија неће добити безвизни режим са ЕУ на самиту „Источно партнерство“ у Риги крајем овог месеца.

Говорећи у Бриселу, након што је Европска комисија објавила свој годишњи извештај о визном режиму са Украјином и Грузијом, потпаролка ЕК Наташа Берто изјавила је да је комисија упозната са жељом Украјине и Грузије да добије безвизни статус, али да је то „веома амбициозно са тачке гледишта рокова“, преноси радио Слобода.

Она је додала да је Европска комисија спремна да се креће даље у наредном извештају крајем 2015. године, ако дође до прогреса.

У извештају Европске комисије се каже да и Украјина и Грузија треба да ураде више у области борбе са корупцијом и трговином људима. Грузија је позвана да појача борбу са трговином наркотицима, док Украјина мора да поштује законе који се тичу организованог криминала и борбе са дискриминацијом.

Молдавија је добила безвизни режим са ЕУ 2014. године и остаје једина од шест земаља „Источног партнерства“, која је добила тај статус.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут