Срби и Руси никад једни против других

10-05-2015 12:18:22 | | / vostok.rs |


Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин поручио је да је будућност у јединственој Европи, без зидова који је деле, и изразио уверење да Руси и Срби никада неће бити једни против других.

„Руси никада неће бити против Срба, а верујем да ни Срби никада неће кренути на Русе. Срећан празник, Дан победе“, поручио је Чепурин на свечаној академији поводом 70. година од победе у Другом светском рату.

Он је истакао да будућност Европе, па и Русије и Србије, умногоме зависи од тога како ћемо да сачувамо оно што је вредно.

„Будућност је у великој и јединственој Европи. Само конструкција која не раздваја Европу зидовима већ је чува, омогућава развој“, рекао је он.

Захваливши се свим савезницима који су се борили током Другог светског рата, Чепурин је рекао да су ипак највећи допринос дали совјетски и југословенски народ.

Он је подсетио да је за победу у том рату СССР дао 26 милиона живота, при чему су од тог броја 17 милиона били цивили, а Србија у оквиру Југославије милион и 700.000, такође укључујући велики број цивила.

„Знамо како се својих жртава сећају Јевреји, Јермени, а нама кажу — можда да заборавимо жртве. Али ми не можемо да заборавимо. И данас, иако је прошло 70 година, осећамо величанственост те победе“, рекао је руски амбасадор.

Он је истакао да жели да ово што говори не буде уперено ни против кога.

„Хвала нашим народима, војницима, ветеранима. Сећамо се вашег подвига и увек ћемо чувати сећање на њега. Наша победа је заједничка и увек ћемо се сећати. Нећемо заборавити јер је то у нашим генима, а и наша будућност умногоме зависи од тога“, закључио је Чепурин.