Берић - србски Василиј Зајцев

10-05-2015 09:22:22 | | / vostok.rs |


Бањалучанин Вања Савићевић, уредник портала "Восток.рс", првог медија из Србије који је на позив Владе Доњецке Народне Републике (ДНР) недавно боравио у рату окованом Донбасу, у другом делу исповијести за Пресс говори о Дејану Декију Берићу (40), србском добровољцу кога многи у Русији и Новорусији пореде са Василијем Зајцевом, легендарним стаљинградским снајперистом и херојем Совјетског Савеза.

- О Берићу је писано у свим руским медијима. Он је у Русији, а посебно у ДНР-у велики херој. Не може да прође улицом, а да га не поздраве, зауставе и замоле за фотографију. Посебно цене и уважавају хуманитарну помоћ коју преко њега шаљу наши људи.

После Деки, заједно са Дејаном Вујићем, својим нераздвојним ратним другом и ветераном 63. нишке падобранске бригаде купује намирнице и остало, те сваку поделу помоћи снима и поставља на Фејсбук... Ето, скоро је, док му администратори ове друштвене мреже нису укинули профил, ставио видео где чита писмо детета које дословно захваљује србском јунаку Декију за сву помоћ, а овај говори: "Е ово је мој орден" - преноси Савићевић.

Дејан не ратује за новац

Управо та реченица можда најверније описује Берића. Наиме, он се не прси са чак 10 највиших новоруских ордена и медаља за "исказану храброст у борбама против украјинске војске" међу којима је и "Херојски крст" за изванредан рад снајпером и уништавање шест противничких снајпера"...

Па иако је 27. фебруара прошле године са групом од седам сабораца први дошао у тада "врући" Севастопољ и остао једини живи, а тиме и најстарији по стажу добровољац у Новорусији, у Србији је медијско мишљење о његовим подвизима дубоко подељено. Тако једни пишу да је јунак, други не обраћају пажњу, а трећи га пљују наводећи да је хладнокрвни убица и плаћеник.

- Мислим да је он само ратник коме су ратне страхоте, нажалост, свакодневица. Иначе, пре тога је радио у једној грађевинској фирми у Сочију одакле је на позив двојице пријатеља оставио посао, сео у аутобус и дошао на Крим из искреног уверења да, како каже, врати дуг руским добровољцима у Србији и Републици Србској. Такође, није ми дао ниједан знак да не говори истину.

Дакле, добровољно ратује на страни Новорусије, није плаћеник и новац му није мотив, јер га најчешће нема. Заправо, док сам био с њим, није имао пребијене, а то што ради, а стално размишља да прекине, назива неизбежним злом. Колико сам закључио, Деки би се радо вратио, међутим, толико се асимиловао са локалним становништвом да сада, после свих виђених злочина украјинских снага, не може да остави саборце, беспомоћне жене, децу и старце. То неће ићи док се све то зло не заврши - напомиње наш саговорник.

С тим у вези, он истиче да се Берић, који је три пута рањаван и једном заробљаван, нагледао свега и свачега достојног чак и Дантеовог "Пакла".

- Поновићу, то му је, како каже, велики разлог зашто не одустаје од борбе. Посебно је згрожен злочином у Дебаљцеву, где су, како наводи, пронашли пун подрум прво силованих па прекланих девојака и жена, а у једном ослобођеном рејону две гробнице са око 400 тела људи без унутрашњих органа. Одмах је споменуо "жуту кућу на Косову" и да је Донбас постао тржиште органа манијацима из Европе. Такође, много су га погодиле хиљаде мртвих, а поготово деце од којих су му нека буквално умрла на рукама.

"Скинуо" га након пет дана!

Да руска поређења Берића и Василија Григорјевича Зајцева нису случајна, показује чињеница да се тај познати совјетски снајпериста, који је само у бици за Стаљинград избацио из строја више од 300 нацифашистичких војника и официра, и о коме су снимани филмови, једно време борио и у Донбасу.

Уз то, обојица су капетани по чину, а и Деки има окршаје који подсећају на онај у којем је Зајцев после вишедневног надмудривања елиминисао мајора Хајнца Торвалда, познатог немачког снајперског инструктора из Зосена који је послат да га убије.

- Берић је причао да је пет дана на једном месту чекао једног противничког снајперисту, па га "скинуо". Иначе, он дужи "винтовку", снајпер са термовизором, и носи специјално камуфлажно одело "тикимура" - открива Савићевић.

У Србији му прети хапшење

Ипак, видно је задржао мирноћу, сталоженост, памет, срдачност и отвореност - примећује Савићевић и каже да је Берић рекао да ће у Донбасу тек бити озбиљног рата јер то желе страни налогодавци украјинских снага.

- Пошто је диверзант, он је то видео улазећи иза леђа украјинским војницима који су довукли на положаје доста наоружања. Зато прича да ће се десити велика офанзива на свим фронтовима, али да Народна армија ДНР-а, с друге стране, има довољно мотива, људи и оружја да се одбрани - преноси Савићевић и истиче да је Деки у септембру само кратко боравио у Србији како би у месту Путинци код Руме обишао жену и сина.

- Неки људи су га упозорили да хитно напусти Руму јер му је претило хапшење. Уосталом, ако би се сада вратио, добио би највероватније дугогодишњи затвор према новом закону о људима који ратују на страним ратиштима. Зато каже да ће ићи у Русију док се нешто не промени у земљи која, како наводи, даје важне функције онима који су уништавали Србију. Ту је посебно мислио на посету Тонија Блера, а за Републику Српску је рекао да је то једина слободна србска држава - преноси овај новинар.

Још каже да се Берић захваљујући својим заслугама у међувремену запослио у Државној безбедности ДНР-а, те да у интервентне акције иде само по позиву.

- Рекао је и да србских добровољаца у Донбасу има, али недовољно. Искључујући оне који су правили проблеме и хтели да га ликвидирају по задатку, напоменуо је да су преостали србски добровољци добри и храбри момци, те да их у Седмој бригади Народне армије ДНР-а води један бивши капетан ЈНА - завршава Савићевић.

Бојан Речевић,


КАТЕГОРИЈЕ