Проблеми са ММФ-ом око цене струје

11-05-2015 09:40:26 | | / vostok.rs |


Састанак са представницима ММФ-а код премијера Александра Вучића био је веома тежак, на моменте чак инцидентан, оценио је министар привреде Жељко Сертић.

Сертић је, након отварања Сајма технике, рекао да је највише проблема било о питању евентуалног подизања цене струје.

На моменте је, како је рекао, било чак „оштрих речи“ и „непријатних ситуација“.

„Данашњи састанак са представницима ММФ-а био је на моменте веома тежак, могао бих рећи инцидентан, јер је премијер Вучић образлагао наше ставове у вези са тим питањима“, рекао је Сертић новинарима.

На питање новинара да ли ће бити повећана цена струје и да ли ће плате и пензије бити враћене на претходни ниво, Сертић је рекао да договор о томе још није постигнут, али да верује да ће то бити учињено током дана.

Министар привреде је истакао да о одређеним стварима мора да буде постигнут договор, с обзиром на то да представници ММФ-а имају „тврде ставове“, а као пример је навео цену струје и предузећа у реструктурирању.

„Ипак, ја сам оптимиста да ћемо до краја дана дефинисати оквир свих договора и имати позитиван став“, рекао је он и најавио да ће у 15 часова бити одржан нови састанак са представницима ММФ-а и да ће затим, највероватније, у 16 бити конференција за медије на којој ће бити саопштени сви детаљи.

Сертић је рекао да је од ММФ-а тражено да Србија ипак добије разумне рокове када је реч о одлагању рока за годину дана за 16-17 предузећа којима истиче рок заштите од наплате потраживања поверилаца.

„Генерална оцена је да ММФ сматра да процес приватизације иде спорије него што се очекивало. Очекивања су била да ће већи број компанија да нађе стратешког партнера, односно да ће већ бити приватизован“, казао је министар.

Говорећи о успореној приватизацији у Србији, Сертић је рекао да постоје многобројне процедуре које треба испоштовати — строг законски оквир, реституција, разна документација, катастри и друго.

Сертић је казао да је Србија урадила 95 одсто посла који је предвидео ММФ, и то врло кратком периоду, што како је рекао, ниједна земља није урадила, али да ММФ инсистира да то буде 100 одсто.

„Немамо ниједну једину ствар као олакшавајућу околност јер смо пуно пута преварили наше партнере у прошлости. ММФ је већ раскидао аранжмане са Србијом и сада имамо негативан имиџ из прошлости, па се сада од ове владе тражи испуњење свега у кратким роковима“, указао је Сертић.

Сертић је рекао да су се представници Србије на данашњем састанку са ММФ-ом „борили за сваки дан и проценат у предвиђеним обавезама наше земље“, напоменувши да није лако реформисати Железнице Србије, ЕПС, Путеве Србије и тако даље.

„Не можете решити питање 500 предузећа у неколико месеци, јер је то немогућ посао. Нема одустајања од приватизације, нити померања рокова у том процесу, већ ћемо имати само мањи део предузећа која ће добити заштиту до годину дана, али по прецизним и јасним плановима“, појаснио је Сертић.

Он је рекао да се у државним предузећима свашта радило у претходном периоду, да се нису спроводиле реформе, поједине фирме нису ни радиле, и да их сада по строгом закону треба за кратко време трансформисати или приватизовати.