Двоструки стандард НАТО-а — отпуштање руских дипломата

12-05-2015 03:36:41 | | / vostok.rs |


НАТО је отворио специјалну телефонску линију са Кремљом и руским Министарством одбране у Москви како би се избегли неспоразуми, али у исто време је почео са отпуштањем руских дипломата из свог седишта.

НАТО је почео да отпушта из свог седишта руске дипломате, акредитоване као сталне представнике Русије. Тај потез обухватио је неколико десетина руских дипломата, пренео је немачки лист НТВ.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је покушао да ублажи ову меру, рекавши да је број особља за дипломатске мисије земаља које нису чланице снижен у априлу ове године на 30. Одлука није усмерена против одређене делегације или против одређене земље, рекао је он, али је морао да призна да је само Русија погођена овом иницијативом.

Столтенберг је истакао да је НАТО одлучио да прекине практичну сарадњу са Русијом. Од 2014. године, рад Савета НАТО-Русија је суспендован.

У исто време он је нагласио да НАТО жели да држи отворене канале за политички и војни дијалог са Русијом како би се избегли „неспоразуми". САД су успоставиле телефонску линију између Москве и Вашингтона, која асоцира на чувени комуникациони канал између Совјетског Савеза и Сједињених Америчких Држава током хладног рата.