Оланд позвао на укидање ембарга Куби

12-05-2015 03:41:49 | | / vostok.rs |


Француски председник Франсоа Оланд данас је током своје прве, историјске посете Куби, позвао на укидање ембарга тој земљи.

Говорећи о полувековном америчком ембаргу (трговинском и финансијском) који је на снази од 1962. године, Оланд је рекао да ће Француска учинити све што је у њеној моћи да се види да „мере које су толико наудиле развоју Кубе, коначно буду укинуте“, пренела је агенција АФП.

Оланд, први француски председник и западни лидер који је икада посетио Кубу, нагласио је да је тренутак његовe посете „посебно важан, али и да је неизвесно време“ када Сједињене Америчке Државе (САД) и Европска унија настоје да обнове дипломатске односе са Хаваном.

„Француска ће учинити оно што може да се отварање спроводи“, рекао је Оланд у обраћању на Хаванском универзитету.

Од најаве у децембру прошле године да ће САД и Куба почети са обнављањем односа, после пола века, амерички председник Барак Обама искористио је своја овлашћења да укине неколико „аспеката америчког ембарга Куби“ који су се односили на путовања и слање новца на острво и позвао Конгрес да у потпуности укине ембарго.

Међутим, оба дома америчког Конгреса су под контролом републиканаца и амерички председник се суочава са тешком политичком битком код куће.

Званична Хавана је навела да их је полувековни ембарго, односно „блокада“ коштала више од 100 милијарди долара.