Земан: Русија би могла постати чланица ЕУ

12-05-2015 03:51:12 | | / vostok.rs |


Чешки председник Милош Земан није искључио да би Русија кроз 20 година могла постати чланица Европске уније.

„Можда ће, рецимо, Русија постати чланица ЕУ. Наше се привреде међусобно допуњавају. Русији је потребна савремена технологија, док су ЕУ потребни енергетски ресурси“, рекао је Земан у интервјуу листу „Комерсант“.

Говорећи о Русији, чешки лидер је изјавио да, по његовом мишљењу, у овом тренутку у земљи влада „углавном демократија“.

„Као прво, ми имамо слободне изборе. Као друго, имамо политичке партије. Постоји опозиција, истина слаба, али је то проблем опозиције. Свако одговара за себе, а не за другога. Осим тога, демократија је такође и децентрализација — регионално самоуправљање. Најважније је да постоји подела власти која даје већа права регионима.

То, по мом мишљењу и јесте пут ка демократији“, навео је Земан.

Председник Земан је изјавио да се ставови чланова ЕУ по питању антируских санкција разилазе.

„Наравно, постоје разлике у мишљењима чланица ЕУ. Не само ја, већ и премијер Словачке Роберт Фицо, премијер Мађарске Виктор Орбан, као и канцелар Аустрије Вернер Фајман изразили су се против санкција. Сада нам се придружио и шпански министар иностраних послова. Али, понављам, наравно да постоји разлика у мишљењима“, цитира лист чешког председника.

Земан је сигуран да је, очувањем „задовољавајуће ситуације“ на истоку Украјине, санкције могуће укинути до краја 2015. године.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут