Оланд се састао са Раулом и Фиделом Кастром Опширније: http://rs.sputniknews.com/svet/20150512/1867453.html#ixzz3Zw6sSL3V

12-05-2015 04:53:34 | | / vostok.rs |


Француски председник Франсоа Оланд састао се са Раулом и Фиделом Кастром, током историјске посете Хавани.

Оланд је први француски председник који је посетио Кубу од 1898. године и први западноевропски лидер у посети том комунистичком острву од осамдесетих година прошлог века, пренео је Би-Би-Си.

Француски председник и Фидел Кастро су разговарали један сат, објавила је на Твитеру новинарка „Либерасиона“ Лор Бретон након састанка.

„Испред мене је био човек који је направио историју“, рекао је Оланд новинарки.

Оланд се касније састао са Фиделовим братом, садашњим председником Кубе Раулом Кастром.

Говорећи у понедељак на Универзитету у Хавани, Оланд је рекао да ће Француска учинити све како би обезбедила да „мере које су тако тешко нашкодиле развоју Кубе коначно буду отклоњене“, мислећи на амерички трговински ембарго Куби, који и даље остаје на снази, и поред напретка у односима Вашингтона и Хаване у протеклих неколико месеци.

Француски председник је доделио Легију части поглавару Католичке цркве на Куби кардиналу Хајмеу Ортеги.

Кубанска католичка црква била је посредник између дисидената и комунистичке владе, подсетио је британски радио.

Куба је 2003. године била скоро примљена у „Котонски споразум“, који је Брисел склопио са 77 афричких земаља, као и са земљама карипског и пацифичког простора, а којим се обезбеђују олакшице за извоз робе на европско тржиште.

Међутим, ЕУ је суспендовала даље преговоре након што је Куба погубила тројицу дисидената, а више од 70 оштрих критичара режима ставила иза решетака.

Као следећу реакцију, ЕУ је укинула дипломатске односе на највишем нивоу и успоставила односе са противницима режима.

Након што је Куба ослободила део дисидената, ЕУ је ублажила санкције, да би их 2008. године потпуно укинула, током председавања Француске.

Француска, за коју су односи са Латинском Америком и Карибима спољнополитички приоритет, већ дуго се заједно са Холандијом активно залаже за нормализацију односа између Кубе и ЕУ.

Приближавање Европе Куби почело је пре него што је у децембру објављено успостављање дипломатских односа између Кубе и САД.

Француски министар спољњих послова Лоран Фабијус је у априлу 2014. године кратко бораво на Куби, што је прва посета једног француског шефа дипломатије том острву за три деценије.

Трговинска размена између Француске и Кубе је скромна и износи око 388 милиона долара годишње.