Матвијенкова: Ценимо слободну спољну политику Србије

12-05-2015 05:41:41 | | / vostok.rs |


Ценимо слободну и независну спољну политику Србије, и кад је реч о одбијању да се прикључи санкцијама, и у томе што је њен председник узео учешће у свечаности поводом 70.годишњице победе, изјавила је председница горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко на почетку дводневне посете Београду, током које се састаје са србским државним врхом.

Матвијенкова је посету почела сусретом са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, с којом је потписала Споразум о сарадњи Савета Федерације Русије и парламента Србије.

Парламентарна сарадња

Овим је дат институционални оквир досадашњој парламетнарној сарадњи, будући да је србски парламент 2009. потписао истоветан споразум са Државном думом, доњим домом руског парламента, рекла је председница Скупштине Србије.

Матвијенкова је истакла да је међупарламентарна сарадња важна компонента међудржавних односа Србије и Русије и да по интензивности не заостаје за изузетно високим нивоом контаката које имају председници и владе двеју земаља, а у последње време, како је додала, добила је нову динамику.

„Од наших парламената много зависи формирање уговорно-правног темеља наше сарадње, формирање односа пријатељства и поверења’, рекла је она.

Матвијенкова је изразила уверење да ће потписани споразум дати нови импулс развоју међупарлементарне сарадње и испунити је новим садржајем.

Конкретизовати сарадњу на више поља

Одговарајући на питање о конкретним корацима у реализацији потписаног споразма и план даљих контаката, Гојковићева је рекла да ће две парламентарне сарадње најактивније сарађивати при сталним парламентарним скупштинама Савета Европе, ОЕБС-а, Интерпалеметнарне уније, Црноморске економске иницијативе и других. Интензивираћемо контакте и размењивати мишљења о свим актуелним питањима која се разматрају при тим сталним скупштинама.

Према речима Матвијенкове, споразум предвиђа преиоритетне правце развоја сарадње. Договорено је да ће бити дат налог групама за пријатељство у Савету Федерације и Скупштини Србије, односно групама за међупарламетнарну сарадњу да оне сачине конкретни план акција у вези са реализацијом иницијатива.

„Веома интересантно искуство у законодавној делатности, синхорнизоваћемо своју делатност на ратификацији споразума који ће се потписивати на међувладином нивоу, доприносићемо међурегионалној сарадњи између субјеката РФ и Србије. Требало би да конкретнија буде сарадња у хуманитарној сфери, као и културна сарадња, сардња у сфери образовања и наравно културна размена у контексту предстојеће узајамних година културе 2016—2017. године“, рекла је Матвијенкова.

Србија поносна због учешћа на Паради

Гојковићева и Матвијенкова су одговориле и на питања о прослави 70. годишњице победе над фашизмом, која је 9. маја обележена парадом у Москви, и одсуству неких државника са те прославе.

„Ми нисмо обраћали пажњу као држава на то ко жели да учествује на паради, а ко не. Задовољство нам је било што је председник Николић био прусутан на Дану победе над фашизмом и што је Војска Србије узела учешће на тој величанственој прослави“, рекла је председница србског парламента.

Она је истакла да је то велики историјски датум који никада нико не сме да заборави ни у једној држави.

„Немамо права на то јер је толико живота је дато за слободу Србије, читаве Европе и читавог света да не постоји човек који сме данас да врши ревизију историје“, истакла је Гојковићева.

Она је додала да се Србија поноси што је узела учешће у прослави Дана победе над фашизмом и што је тај датум обележен на достојанствен начин и у самој земљи.

„У Русији вема високо ценимо независну и слободну спољну политику Србије и кад је реч о одбијању да се прикључи санкцијама без обзира на огроман притисак на Србију, и у томе што је председник Србије узео учешће у свечаности поводом 70. годишњице победе, председник земље чији је народ показивао невероватну храброст и херојство, и ослободилачки покрет Југославије у борби против фашизма. То је наша заједничка победа“, нагласила је Матвијенкова.

Кад је реч о томе да је неко дошао, а неко није, истакла је она, то је наша победа, победа народа бившег СССР који су дали највећи допринос слому фашизма и ослободили свет и Европу фашистичке пошасти.

Према речима Матвијенкове, то како је широко обележен 9. мај у Русији, не само парадом већ и походом „Бесмртног пука“ говори о томе да су народи Русије и други народи света одали пошту палима за нашу слободу, поклонили се ветеранима Великог отаџбинског рата.


„И то је најважније. Није важно ко је дошао, а ко није дошао“, закључила је она.

Матвијенкова ће се током дводневне посете састати и са премијером Александром Вучићем, председником Томиславом Николићем, минситром спољних послова Ивицом Дачићем, као и са патријархом србским Иринејом.