ЛЕДИ ГАГА ОТВОРИЛА МАРАТОН ЧИТАЊА „СОЛАРИСА“ У ИНСТИТУТУ МАРИНЕ АБРАМОВИћ

06-08-2013 06:17:15 | | / mojenovosti.com |

Леди Гага је прочитала прву главу из научно-фантастичног романа славног пољског писца и сатиричара Станислава Лема ( 1921-2006) на маратонском читању одржаном у суботу ,3.августа у Њујорку у Институту Марине Абрамовић , саопштава The Wal Street Journal.

У читању које је трајало осам сати непрекидно ,учестовало је 50 писаца, сликара, глумаца , који су по реду прочитали сва поглавња из познатог романа.

У почетку Леди Гага није била уврштена у списак анагажованих славних личности које су наступале на читалачком маратону, али су се проносили гласови да је Марина Абрамовић поред официјелног списка тајно позвала неке славне личности међу којима је била и ова поп-звезда која се није директно појавила на сеанси читања него је послала снимак свог наступа у трајању од 15 минута.Славна певачица је изабрала оригиналну форму јавног читања почетка научно –фантастичног романа „Соларис“ :уместо да речи изговара, дива их је певала.

По речима организатора,циљ овог маратона је био да слушаоце усредсреди на само слушање текста како би дубоко осетили сваки пролазећи моменат.

У маратону је учествовала и сама Марина Абрамовић која је наступала на Sype, претходно замоливши госте да прекрију очи како би се дубље сконцетрисали на текст романа.

Сви учесници маратона су били одевени у једнообразне дугачке беле мантиле, халате, са циљем да одвуку пажњу од спољашњих утицаја како би се слушаоци сконцетрисали на само слушање тескта .

Поред тога, по речима Сијене Ористагле,шефице одељења за комуникацију у Маринином иснституту, бели халати одговарају сижеју романа по којему се научници оријентишу кад претражују полуделу планету.

Маратон читања је одржан да би привукао пажњу на Институт Марине Абрамовић чије је оснивање славна уметница перформанса обзнанила 2012. г.

Тада је прецизирано да ће се Институт бавити чувањем и развијањем пеформанса.

Сада је на сајту Kickostarter у току прикупљање средстава за адаптацију зграде будућег Института у граду Хадсону, држава Њујорк. Реч је о реконструкцији здања бившег Техничког центра које је сликарка одабрала за Институт, а чији је пројекат адаптације разрадио архитекта Рем Колхас.

Подсећамо да је Марина Абрамовић стекла светску славу по својим дуготрајаним перформансима који захтевају не само њену апсолутну посвећенот ,него и активну сарадњу и учешће гледалаца у пројектима.