Налазите се на страници > Почетна > Блог > Балкану прети украјинизација

Балкану прети украјинизација

13-05-2015 07:33:04 | | / vostok.rs |


Док представници власти и опозиције у Црној Гори различито коментаришу тамошњу безбедносну ситуацију и евентуалну могућност избијања акција сличних кумановским, аналитичар Душан Јањић тврди да је Црна Гора безбедна, али да постоји могућност да се на Балкану прошири линија конфронтације Запада и Русије.

Терористичке акције у Куманову поједини званичници из региона, али и аналитичари и медији, све чешће доводе у везу са идејом такозване „Велике Албаније“. Такође, није мали број оних који страхују од евентуалног преливања сличних акција на територије земаља региона.

У картама такозване „Велике Албаније“ налазе се и делови Црне Горе. У овој држави према попису из 2011. живи око пет одсто становника који се изјашњавају као Албанци и исто толико њих говори албански језик.

Представници власти и опозиције у Црној Гори различито коментаришу тамошњу безбедносну ситуацију и евентуалну могућност избијања акција или инцидената сличних кумановским.

Власт: повећана пажња свих органа

Миодраг Вуковић, председник Одбора за међународне односе Скупштине Црне Горе каже за Спутњик да су дешавања у региону, а посебно последњи догађаји у Македонији, довољан разлог да се повећа будност и степен одговорности тамошњих државних структура.

„Црна Гора не препушта ништа случају и сви са већим степеном одговорности обављају своје дужности. У овом тренутку Црној Гори не прети никаква конкретна и непосредна опасност, нити се може наслутити да нешто може изазвати било какву врсту поремећаја садашње друштвене и политичке ситуације“, тврди Вуковић за Спутњик.

Он додаје да доста тога у региону функционише по систему спојених судова, али понаваља да не верује у могућност да се ситуација из Македоније прелије у Црну Гору.

„Такође сам сигуран да не може да се деси да у Црној Гори дође до одређених инцидената који би изазвали макар и привремено неку врсту нестабилности“, закључује Вуковић.

Медојевић: претња државном суверенитету

С друге стране, представник опозиционог Демократског фронта Небојша Медојевић тврди за Спутњик да је Влада Црне Горе у стратегијском плану одбране из 2013. избегла да дефинише претње државном суверенитету и територијалном интегритету, које могу доћи од разних ектремизама и екстремистичких идеологија које заговарају идеју „Велике Албаније“.

„Више пута сам упозоравао јавност у Црној Гори да се ради о политички живом и идеолошки веома снажном пројекту иза којег стоји скоро комплетна албанска нација. У Албанији, у земљама које се граниче са Албанијом и у снажној албанској дијаспори, посебно у САД која већ 30 година има свој кокус и активно функционише лобирајући у Вашингтону за националне интересе Албанаца широм света“, сматра Медојевић.

Он додаје да је због оваквих ставова био оптуживан да без икаквог разлога подиже панику, изазива међуетничку тензију и говори ствари које нису утемељене, али да последња дешавања у Македонији управо показују да постоји пројекат о коме он говори.

Према Медојевићу, мање је вероватно да то буде аутентични покрет Албанаца који ће кренути из Тиране или Приштине.

„Или ће неке западне структуре проценити да хиљаде учесника у рату на Косову и онолико обучених по разним камповима у оквиру ОВК и ОНА и других војних и паравојних формација у протеклих петнаестак година могу бити употребљени за ту идеју“, додаје он.

„Плашим се те манипулације која не одговара ни Албанцима, ни било коме у региону“, напомиње Медојевић.

Он закључује да, када се помешају интереси великих сила и запаљиви балкански барут, увек може да се деси нека криза и неки сукоб који односи људске животе.

Ко стоји иза теротиста из Куманова

Аналитичар Душан Јањић тврди да за сада још не постоји прецизан податак о томе ко стоји иза формације која је извела инциденте у Куманову.

„Остаје да се види колико су они повезани са НАТО-ом и са Западом — што је сада важећа теза у Србији, а колико ту има и утицаја догађаја из Ирака и Сирије. Такође, колико ту има повратника, а можда има и неких других страних и обавештајних служби“, додаје Јањић.

Што се Црне Горе тиче, Јањић сматра да у њеном случају нема потенцијала за преношење екстремизама из Македоније.

„По мени је Црна Гора апсолутно искључена из те приче. Прво, албански екстремизам тамо има врло мало упориште. Наравно, могуће су појединачне терористичке акције. Друго, Црна Гора је пре неколико година — кад су пробали да развију неку врсту ОВК ћелије — показала одлучност. И тада је имала подршку Европе и Запада“, прецизира Јањић.

Међутим, Јањић истиче да последња дешавања у Македонији не личе и нису идеја свеопштег рата, већ очигледна намера да се на Балкану прошири линија конфронтације Русије и Запада.

„И то је апсолутно јасно. Подсетимо се колико ту има сличних елемената са ’арапским пролећем‘ и са Украјином. Дакле, украјинизација Балкана је агенда“, закључује Јањић.