Оставке министара после Куманова

13-05-2015 07:58:41 | | / vostok.rs |


Министарка унутрашњих послова Гордана Јанкулоска, министар за транспорт и везе Миле Јанасијески и шеф тајне службе Македоније Сашо Мијалков поднели су оставке.

Очекује се да то учини и државни тужилац Марко Зврлевски.

Груевски је синоћ Собрању доставио предлог за избор два нова члана владе — уместо Јанкулоске за новог министра МУП-а предложио је Митка Чвакова, а уместо Јанасијеског Владу Мисајловског, јавила је МИА.

Чаков је актуелни директор Бироа за јавну безбедност, а Мисајловски је дриректор Јавног предузећа за државне путеве.

Председник Собрања Јанко Вељановски је нову седницу Собрања заказао за данас у 13 часова.

Иначе, у писаној оставци Саша Мијалков, шеф тајне службе и блиски сарадник Груевског, нагласио је да ће наставити да ради у складу са својим принципима и убеђењима.

„Увек ћу бити ту за Македонију и наш народ“, навео је Мијалков.

Министарка Јанкулоска након поднете оставке написала је на свом профилу на Фејсбуку да је „протеклих година радила професионално, не штедећи време и енергију, руководећи се интересима и грађана и Македоније“. Она се захвалила премијеру Македоније на указаном поверењу, својој породици и пријатељима на разумевању и свом тиму у МУП-у са којима је са задовољством сарађивала.

Њега је, како је обелоданила опозициона СДСМ Зорана Заева, насмрт претукао полицајац који је те ноћи био на дужности.

Подсетимо, током викенда трајао је жесток обрачун терористичке групе с полицијом, у ком су страдала осморица полицајаца и 14 терориста. Ухапшено је укупно 30 припадника терористичке групе који су на саслушању признали да су планирали напад на главни град Македоније.

Од 30 ухапшених терориста 18 су с Косова, двојица су македонски грађани с боравком на Косову, деветорица су држављани Македоније и један је албански држављанин с боравком у Немачкој.

Поједини од приведених терориста открили су и тајну локацију на којој су сакривали оружје и муницију. Полицајци су у импровизованом бункеру пронашли и оружје које је украдено приликом напада на караулу у селу Гошинце.