Посета Лаврова — сигнал за Србију

14-05-2015 08:59:12 | | / vostok.rs |


Много је чињеница које чине оквир за посету шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Београду, од Турског тока, преко Куманова, до Вучићевог одласка Бајдена у Вашингтон следећег месеца, али све је то у сенци велике параде, одржане 9. маја у Москви, која је покренула велику геополитичку трку у свету, оцењује новинар и аналитичар Слободан Рељић.

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров боравиће 15. маја у посети Београду, на позив шефа српске дипломатије Ивице Дачића, и том приликом ће се састати с највишим званичницима Србије, саопштило је Министарство спољних послова Србије. Лавров на београдски аеродром стиже у четвртак око 18 часова.

Главне теме разговора биће, како је саопштено, сарадња Србије и Русије, билатерални односи, као и србско председавање ОЕБС-у.

Много је чињеница које представљају оквир за ову посету шефа руске дипломатије оцењује саговорник Спутњика, новинар и аналитичар Слободан Рељић.

„Србија је земља која има политичку елиту која је неприкривено прозападна, али с друге стране Србија је земља у којој је три четвртине народа отворено усмерено на Русију, и то у сваком погледу — суштински, историјски, дубински, емотивно. Ова посета је значајна за Русију, али има свој значај у Србији зато што она на један посредан начин приземљује те неутемељене прозападне амбиције, које наводно немају алтернативу“, наглашава Слободан Рељић.

Према његовој оцени, догађаји који су уследили након Параде победе 9. маја у Москви, а пре свега накнаде посете немачке канцеларке Ангеле Меркел (10. маја) и америчког државног секретара Џона Керија (12. маја) Русији, довели до убрзане промене геополитичких односа у свету.

„Важно је што Србија постоји у том контексту. И то би била озбиљна шанса за Србију, када би овде постојала нека озбиљније утемељена политика. Међутим, бојим се да ми улазимо само у још већи ризик компликовања те ситуације. Мислим да је ова посета нешто што ће, не мислим дугорочно, али у наредних неколико месеци сигурно, посредно утицати на многе догађаје у Србији“, оцењује Рељић.

Саговорник Спутњика наглашава да Русија у овом тренутку постаје централни
геополитички играч у свету, због чега посета руског шефа дипломатије Београду представља важан сигнал за Србију.