Николић: Србија ће задржати неутралну позицију

14-05-2015 09:21:45 | | / vostok.rs |


Србија ће задржати своју неутралну позицију и неће уводити санкције Руској Федерацији, рекао је председник Републике Србије Томислав Николић у разговору са председницом Савета Федерације, горњег дома Парламента Руске Федерације, Валентином Матвијенко.

„Ми остајемо при становишту да Русија и Европска унија своја неслагања треба да реше разговорима и спремни смо да, кроз председавање Србије Организацијом за европску безбедност и сарадњу, дамо пуни допринос како би се што пре дошло до потпуног решења кризе у Украјини“, рекао је Николић, а саопштила прес-служба председника.

Председник Србије је позвао руске компаније да улажу у пољопривредну производњу у Србији, истакавши да пољопривредници у нашој земљи умеју квалитетно да произведу, али им недостаје капитал. Велики део пољопривредне производње Србије заврши на руском тржишту, где су ти производи неопходни, тако да би сарадњом на том пољу била остварена огромна корист за обе стране.

Председник Николић је, такође, изразио жаљење због одустајања од реализације пројекта „Јужни ток“, рекавши да је то ненадокнадив губитак за Србију.

Председница Савета Федерације Валентина Матвијенко изразила је велико задовољство развојем пријатељских односа Србије и Руске Федерације, што је, како је истакла, у доброј мери и одраз великог пријатељства између председника Томислава Николића и председника Владимира Путина.

Она је информисала председника Николића о успостављању блиских веза између парламената Србије и Руске Федерације и споразумима који су потписани. Такође, председница Савета Федерације подржала је принципијелан став наше земље да се криза у Украјини решава искључиво мирним путем.

Валентина Матвијенко је истакла да многе руске компаније проналазе пословни интерес да улажу у Србију и изразила уверење да ће се тај тренд наставити и у будућности.

Председник Републике Томислав Николић и председница Савета Федерације Валентина Матвијенко разговарали су и о учешћу Руске Федерације у изградњи Храма Светог Саве у Београду, наводи се у саопштењу.