Америка признала да Кијев не поштује Мински споразум

14-05-2015 10:17:17 | | / vostok.rs |


САД су по први пут признале да Кијев не поштује Мински споразум, изјавио је новинарима председник комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков, коментаришући изјаву америчког државног секретара Џона Керија на крају разговора у Сочију са председником Русије Владимиром Путином и шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

Посета државног секретара САД Џона Керија Русији имала је за циљ да делимично обнови практично прекинути дијалог између две земље, изјавио је новинарима Пушков.

„Сматрам да је посета Керија требало да представља не само сигнал помака у ставу САД, колико покушај да се делимично успостави практично обустављени дијалог. Наравно, ако САД желе да се успостави дијалог, оне треба бар у нечему да узму у обзир позицију Русије“, рекао је Пушков.

Према мишљењу руског политичара, признање Керија да би Кијев могао да престане да поштује Мински споразум говори да Сједињене Државе узимају у обзир став Русије. До пре неког времена, Вашингтон је тврдио да они „јасно виде спремност Кијева да реализује споразум“.

„Кери је дао на знање да САД не виде такву спремност. Судећи из изјаве Керија, САД сматрају да обе стране не поштују Мински споразум, али да су САД по први пут признале да Кијев не поштује споразум“, навео је он.

Државни секретар САД јуче је позвао сукобљене стране у Украјини на мир.

Такве акције Кијева би биле деструктивне и САД су веома забринуте њиховим могућим резултатом.

„Али, ако се председник Порошенко заиста залаже за покретање неке војне операције, предложили бисмо му да размисли пре него што предузме такве акције, јер би се Мински споразум тада нашао под знаком питања“, рекао је Кери на крају састанка са Владимиром Путином и Сергејом Лавровим.

Према мишљењу Пушкова, администарција Барака Обаме дошла је до закључка да је „изгубила скоро све контакте са Русијом и да то не одговра ни задацима, нити интересима Сједињених Дражава“.

Одговарајући на питање зашто током разговора о санкцијама америчка страна није покретала тему Крима, Пушков је појаснио да, по његовом мишљењу, у ставу САД постоје два слоја.

„Један слој се тиче ситуације на истоку Украјине. Друга рунда санкција против Русије била је донета како су објаснили у Сједињеним Државама, због њиховог неприхватања руске политике према истоку Украјине. Постоји и други слој који је сада отишао у други план, али који и даље остаје у позицији Запада. То су санкције, укључујући и личне, које су биле донете у пролеће и везане за припајање Крима Русији“, рекао је он.

Пушков је признао да не сматра да су Сједињене Државе променили свој став о Криму. При томе, Вашингтон зна да је Крим део Руске Федерације и да покушаји притиска апсолутно немају будућности.

„Али то не значи да су они одустали од свог приступа и да су спремни да размотре могућност укидања санкција, које су повезане са Кримом“, изјавио је парламентарац. Он је додао да сама чињеница да САД не помиње Крим означава само да је он за сада скинут са дневног реда.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут