Британија признала да зависи од руског гаса

15-05-2015 10:16:08 | | / vostok.rs |


Британска компанија „Центрика“ договорила се са „Гаспромом“ да повећа увоз руског гаса, преноси „Индепендент“. Лист наводи да исцрпљивање гасних залиха у Северном мору чини Велику Британију све више зависном од спољних енергетских извора.

Британска компанија „Центрика“ саопштила је да повећава обим куповине гаса од „Гаспрома“ до четири милијарде кубних метара годишње. Како пише „Индепендент“, то значи већу зависност Велике Британије од руских енергетских ресурса.

Нови споразум последица је исцрпљивања гасних резерви у Северном мору. За грејање и електрификацију у земљи се троши око 70 милијарди кубних метара гаса годишње, а нове испоруке „Гаспрома“ требало би да задовоље готово пет одсто британске потражње.

Гасни споразум закључен је у тренутку растућих несугласица Москве и Европе. Ипак, с обзиром на то да је „Центрика“ преговарала с британском подружницом „Гаспрома“ која може да искористи изворе снабдевања изван граница Русије, очекује се да потписани споразум неће бити оптерећен политичким проблемима.

Представник „Центрике“ уверен је да ће „Гаспром“ испунити своје обавезе. „Русија испоручује око 30 одсто од 440 милијарди кубних метара гаса који се сваке године увози у Европу“, изјавио је он. „Без руских залиха знатно би се променила европска равнотежа понуде и потражње“.

„Центрика“, која испоручује гас за девет милиона британских домаћинстава, објавила је и посебан споразум с норвешком компанијом „Статоил“. У складу са тим споразумом, Норвежани сваке године треба да испоручују Британији 7,3 милијарди кубних метара гаса током наредних десет година.

Смањење залиха у Црном мору значи да Велика Британија добија само 43 одсто потребног гаса. Остатак неопходних залиха тог енергента земља добија преко европског гасовода (44 одсто) и преко танкера с течним гасом (13 одсто).

Руководиоци британске компаније већ су упозоравали да ће у блиској будућности Европа и даље зависити од руског гаса. Они су такође оценили да су предлози о преласку на друге изворе неоствариви.

„Немогуће је тек тако одустати од (одређене количине гаса) без значајних последица“, сматра извршни директор Центрике Јен Кон. „Искључујемо могућност да Сједињене Америчке Државе у замену доставе толику количину течног гаса“. Он је додао да је Русија била „поуздан испоручилац гаса током Хладног рата“, те да јој веома значи европска потражња.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут