Лажне „кроксице“ изазивају рак, а оригинали алергије

08-08-2013 01:11:14 | | БЛИЦ/ mojenovosti.com |

Немачки институт WДР објавио је резултате истраживања који говоре да копије „крокс“ папуча садрже хемијски коктел који је висококанцероген. Немачки стручњаци анализирали су 10 пари ових папуча свих категорија и цена и дошли до закључка да и оригинал „крокс“ папуче садрже разређиваче који могу довести до алергије, па да их треба носити с чарапама.

Копије папуча „крокс“ за децу и одрасле последњих година преплавиле су србско тржиште. Горан Паповић из Удружења за заштиту потрошача каже да плагијати у Србији преовладавају и како би тржишна инспекција требало да се огласи и уради нешто по том питању.

Немања Николић из фирме „Инвилла“, која је увозник „крокс“ обуће за Србију, каже како се „крокс“ оригинали могу наћи само у радњама које продају озбиљне брендове, а никако у кинеским радњама и на пијацама.
- Оригинали треба да су направљени од патентираног материјала „крослајт“, који није ни пластика ни гума, већ пена. Ситне грануле пене се топе и стављају у калуп, на сваком пару папуча има декларација, а копије су направљене од топљене пластике - каже Николић и демантује наводе немачког института, напомињући да су материјали испитани и тестови одрађени.