Кијев: Фејсбук је пристрасан

15-05-2015 08:45:13 | | / vostok.rs |


Помоћник украјинског председника Дмитро Шимкив оптужио је Фејсбук за политичку пристрасност, тврдећи да постоји проруски утицај и притисак на канцеларију те друштвене мреже у Русији.

И председник Украјине Петро Порошенко је ове недеље лично апеловао на оснивача Фејсбука Марка Зукерберга да отвори посебну канцеларију у Украјини да би се то спречило.

Порошенко се Зукербергу обратио са свог фејсбук профила.

Шимкив, који преговара са Фејсбуком да се тај проблем реши, рекао је да руски модератори надзиру украјинске кориснике Фејсбука и да су под утицајем Кремља у вези са сукобима на истоку Украјине, пренела је агенција АФП.

Корисници Фејсбука су преплавили друштвене мреже, наводећи проруску политичку пристрасност.

„Морамо да користимо све расположиве канале да бисмо добили реакцију глобалних компанија. Украјини је потребна канцеларија Фејсбука у Украјини“, истакао је Порошенко.

На стотине Украјинаца објавило је коментаре на Зукерберговој страници, подржавајући Порошенков позив.

Многи од њих су се највише жалили на гашење профила и брисање постова у којима се критикује улога Москве у сукобима у источној Украјини.

Фејсбук се засад није огласио поводом ових захтева. Раније је саопштила да се одељење које се односи на руски језик налази у Ирској и да физички не постоји канцеларија у Русији, иако је њен директор у Русији.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут