Наполеон доказао: Русију немогуће освојити

16-05-2015 10:46:09 | | / vostok.rs |


Русија има стратешку дубину која јој омогућава да ратује исцрпљујући противника, пише у чланку о наслеђу Наполеонових ратова, објављеном у часопису „Нешенел интерест“.

Покушај Наполеона да освоји Русију показао је да је продор у ту земљу готово немогућ, пише „Нешенел интерест“. Лист наводи да су лекције које је научила Наполеонова војска актуелне и данас, без обзира на то што су „војна тактика и стратегија доживеле радикалне промене“.

„Освајање Русије тешко да би могло да буде успешно, с обзиром на стратешку дубину те земље. Војска с лакоћом може да се повуче на исток, у Сибир и да води рат исцрпљивањем све док окупатора потпуно не савлада зима“, пише часопис.

Аутор чланка сматра да се Русија може „победити“ унутар њених граница, после чега је могућ „договор“ са њом. Као пример наведена је битка код Фридланда (сада Правдинск у Калињинградској области) из 1807. године, која се завршила поразом Русије. Резултат те битке био је Тилзитски мир, који је подразумевао сарадњу Француске и Русије.

Ипак, Наполеон је изиграо тај за њега повољан мировни уговор, предузевши акције које су ишле против руских интереса. То је, подсећа аутор, и довело до погубног Отаџбинског рата 1812. године, у којем је француска војска изгубила стотине хиљада људи.