Бивши египатски председник Морси осуђен на смрт

16-05-2015 12:41:58 | | / vostok.rs |


Бивши египатски председник Мухамед Морси осуђен је на смрт.

Суд у Египту осудио је свргнутог исламског председника Мухамеда Морсија и више од 100 оптужених на смртну казну због бекства из затвора током побуне 2011. године.

Морси, који већ служи затворску казну од 20 година због подстицања насиља над демонстрантима, налазио у одвојеном делу суднице када је пресуда прочитана.

Судија је, према обичају за најстрожу казну у Египту, пресуду упутио главном муфтији, који треба да изнесе своје необавезујуће мишљење, навео је АП.

На првом суђењу које је одржано данас, Морси и још 130 других, међу којима на десетине припадника палестинског покрета Хамас и либанске шиитске групе Хезболах, оптужени су за бекство из затвора и нападе на полицију током побуне 2011. против тадашњег председника Хоснија Мубарака.

У затвору се налази 27 оптужених, укључујући Морсија, док је осталима, међу којима је верски вођа из Катара Јусуф ел Каравди, суђено у одсуству.

На другом суђењу, Морси и 35 оптужених, укључујући вође Муслиманског братства, оптужени су за ковање завере са Хамасом и Ираном за дестабилизацију Египта.

Оптужени се терете да су снабдевали иранску елитну Револуционарну гарду обавештајним извештајима у циљу дестабилизације земље.

Тужилаштво наводи да су они спроводили шпијунску активност у име Муслиманског братства и Хамаса од 2005. до августа 2013. „са циљем извођења терористичких напада у земљи, како би ширили хаос и срушили режим“.

За ове оптужбе, такође, запрећена је смртна казна.

Морси се суочава са још два суђења — за вређање судства и шпијунирање за Катар, који је био главна подршка Муслиманском братству.

Морси, први слободно изабрани председник Египта, свргнут је војним пучем који је предводио садашњи председник Абдел Фатах ел Сиси, у јулу 2013, након масовних уличних демонстрација на којима је тражена његова оставка, после само годину дана проведених на власти.

Након што је Морси свргнут, нова влада је почела обрачун са његовим покретом Муслиманско братство, у коме је на стотине људи убијено, а хиљаде утамничено.

Ел Сиси се обавезао да ће искоренити Муслиманско братство, покрет стар 87 година, који је побеђивао на изборима, између пада Мубарака и победе Морсија на председничким изворима у мају 2012.

Египатске власти су прогласиле Муслиманско братство за терористичку организацију у децембру 2013, а чак и за вербалну подршку покрету запрећене су строге затворске казне.