Кери: Споразум с Ираном подстрек за Северну Кореју

17-05-2015 11:45:54 | | / vostok.rs |


Државни секретар САД Џон Кери нада се да ће закључивање споразума о иранском нуклеарном програму позитивно утицати на Северну Кореју, односно да ће је подстаћи да обнови преговоре о нуклеарном наоружању, преноси „Асошијетед прес“.

Кери сматра да споразум о иранском нуклеарном програму може „позитивно да утиче“ на Северну Кореју, односно да покаже да одустајање од нуклеарног оружја води ка побољшању економске ситуације у земљи. Амерички државни секретар, међутим, није сигуран да ли је руководство Северне Кореје спремно да „усвоји“ ту поруку.

Иран води преговоре са „шесторком“ међународних посредника о гаранцијама за мирни карактер свог нуклеарног програма, у замену за укидање међународних санкција. У априлу су „шесторка“ и Иран објавили параметре будућег споразума о нуклеарном програму Техерана. Споразум је постигнут у вези с кључним питањима, а коначни документ о регулисању иранског нуклеарног програма требало би буде потписан до 30. јуна.

Северна Кореја прогласила се за нуклеарну државу 2005. године, а 2006, 2009. и 2013. спровела је подземна нуклеарна истраживања која су изазвала протесте међународне заједнице. Као одговор на дејства Пјонгјанга, Савет безбедности Уједињених нација усвојио је низ резолуција којима се од Северне Кореје захтева да прекине нуклеарну делатност. У резолуцијама 1718 и 1874, поред санкција, наведени су захтеви Северној Кореји да не спроводи нуклеарна истраживања и лансирање балистичких ракета, те да се врати преговорима о денуклеаризацији Корејског полуострва.