Људски капитал и контрола кризе кључ руског успеха Опширније: http://rs.sputniknews.com/svet/20150516/1954957.html#ixzz3aO9Asavs

17-05-2015 11:57:05 | | / vostok.rs |


Санкције Запада донеле су Русији следеће „проблеме“: рубља је ојачала за 17 процената од почетка године, а берзански фонд „Маркет вектор Раша“ прогласио је руско тржиште најбољим међу земљама у развоју, пише аналитичар „Форбса“ Кенет Рапоза.

Западне санкције требало је да буду ударац за Русију, али је њена економија тренутно у бољем стању него што су многи предвиђали, пише аналитичар „Форбса“.

Рапоза наводи низ доказа за своје тврдње. Тако, према најновијем рејтингу светског људског капитала (The Human Capital Report), који је припремио Светски економски форум, Русија се недавно подигла са 55. на 26. место, указује Рапоза.

Санкције Запада донеле су Русији следеће „проблеме“, ироничан је аутор: Русија је постала најбоље тржиште у развоју ове године, према подацима берзанског фонда „Маркет векторс Раша“, а рубља је од почетка године ојачала за 17 процената. Сада је један долар пао на мање од 50 рубаља, док је у јануару инвестициона банка „Голдман Сакс“ прогнозирала раст америчке валуте до 70 рубаља за долар за први квартал, подсећа аналитичар.

Према његовим речима, без обзира на то што инвестирање у Русију није тренд, ипак се улаже. Поред тога, аналитичари компаније „Џи-Пи Морган“ оцењују ситуацију у Русији као „прилично здраву“ када је реч о спољном дугу.

Директорка Централне банке Русије Елвира Набиулина успела је да преузме контролу над најгором економском кризом у земљи у неколико протеклих деценија. Сада, када се ситуација стабилизовала, Централна банка има могућност да смекша монетарну политику, додаје Рапоза.

Аналитичар верује да ће санкције против одређених економских сектора Русије бити укинуте до краја ове године. Према његовом мишљењу, о томе сведоче фактори као што су пораст цена нафте, стабилизација руске економије, жеља иностраних инвеститора да купују руске акције и облигације и одбијање многих страних компанија да се одрекну руског тржишта.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут