Русија на другом месту најмоћнијих армија

18-05-2015 04:46:51 | | / vostok.rs |


Руске Оружане снаге заузеле су друго место на рејтинг листи најмоћнијих армија у свету, одмах иза САД. Према подацима експерата „Бизнис инсајдера“, руска армија је превазишла по својој снази кинеску, индијску и британску, које су се позиционирале од 3-5 места.

Експерти листа „Бизнис инсајдер“, позивајући се на аналитичке податке компаније „Global Firepower“, направили су рејтинг најмоћнијих армија на свету.На списку се налази 126 држава. Последње место заузима Сомалија, а прво — САД.

Друго место заузима руска војска, испред кинеске, индијске, британске, француске, јужнокорејске, немачке, јапанске и турске. Украјина нпр. заузима 25. место.

Према мишљењу стручњака, није нимало изненађујуће да управо САД заузимају прво место на листи, с обзиром да Вашингтон сваке године троши 577 милијарди долара за одбрану (скоро четири пута више него Кина и око 10 пута више од Русије).

Како наводи „Бизнис инсајдер“, главни противник САД у хладном рату — Русија — поседује велику војну снагу, а друго место на рејтингу припало јој је захваљујући огромној количини тенкова (15 хиљада, што је скоро двоструко више од САД), као и моћној Ратној морнарици.

Осим тога, наглашава лист, Русија заузима 4 место у свету по броју војника и сматра се једном од највећих у свету произвођача нафте.