Највећи инфраструктурни пројекат Кине у Латинској Америци

19-05-2015 08:17:48 | | / vostok.rs |


Финансирање, изградња и учешће Кине у управљању железницом од обале Атлантског до Тихог океана, преко Бразила и Перуа, биће кључна тема разговора кинеског премијера Лија Кећијанга током посете Колумбији и Чилеу.

Највиши кинески званичници често бораве у Латинској Америци, а за нешто више од две године колико је на власти, кинески председник Си Ђинпинг је био двапут. Његова прошлогодишња посета Бразилу подударила се са врхунцем напетости у бразилско-америчким односима.

Вашингтон је категорички одбио да се извини због свог учешћа у шпијунским радњама против бразилског руководства и није хтео да гарантује да се то више неће поновити. Скандал је срушио и наде Бразила у равноправно партнерство са САД, а Кини је пружио нову шансу да истисне Америку са бразилског тржишта.

Кинески премијер први пут долази у Латинску Америку као председник владе и у Бразил доноси 50 милијарди долара у виду инвестиција и повољних кредита, а између осталог и за железницу коју ће Кина градити од обала Атланског ка Тихом океану, преко Бразила и Перуа.

Пруга ће Кини олакшати увоз бразилске продукције, између осталог руде гвожђа, а због тога ће се користити луке на Тихом океану. То је највећи трансконтинентални инфраструктурни пројекат Кине у Латинској Америци.

Овај пројекат, према речима стручњака Института за Латинску Америку Петра Јаковљева није једина новина у сарадњи Кине и латиноамеричког континента.

„Кина и Латинска Америка започињу нову сарадњу. Она треба да буде потврђена за време посете Кећијанга, јер се очекује потписивање десетак споразума“, рекао је он.

Сарадња двеју земаља је, према његовим речима, раније била на нижем новоу јер је Кина од Латинске Америке куповала сировине и храну, а испоручивала индустријску робу, док се сада прелази на сарадњу у области високих технологија, инфраструктурних пројеката, финансија.

Он каже да ова област много више занима латиноамеричке земље, а да Кини пружа додатне адуте у конкуренцији са САД и ЕУ за ово тржиште.

„Јачање сарадње Кине и Бразила ће на крају ојачати позиције БРИКС-а као групације у међународној економији и политици“, сматра Јаковљев, додајући да Кећијанга Бразилу потврђује стратешко партнерство земаља-чланица БРИКС-а.

Стручњак сматра да се посета кинеског премијера дешава у правом тренутку, уочи самита БРИКС-а у Русији.

„БРИКС сада прелази на нови ниво односа који треба да обухвате пре свега трговинско економску и финансијску сферу. Председавање Русије овом организацијом и самит у Уфи треба да потврде тај правац развоја групе и да јој дају додатни импулс“, сматра Јаковљев.

Ова сарадња се, према његовим речима, развија у мултилатералном формату кроз формирање Развојне банке БРИКС-а и пула резервних валута, али да проширење и продубљење сарадње Кине и Бразила показују да је присутна и билатерална димензија.

„Није случајно што се Аргентина сматра потенцијалним кандидатом за чланство у БРИКС-у, у случају да се постави питање проширења ове групе. За сада сарадња Кине и Бразила шаље важан сигнал другим земљама континента“, каже он и додаје да се сада стичу повољни услови за напуштање америчког протектората, тражење алтернативних варијанти развоја и сарадње без ултиматума и диктата.