Лавров: Пропали покушаји да се Русија изолује

19-05-2015 09:27:33 | | / vostok.rs |


Посета државног секретара САД Џона Керија Сочију 12. маја доказује да су покушаји да се Русија изолује пропали, рекао је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

Кери се, током своје прве посете Русији од маја 2013. године, састао са руским председником Владимиром Путином и министром Сергејом Лавровом иза затворених врата.

„Наравно, Керијева посета Сочију пре свега значи да су покушаји да се Русија изолује пропали. Теме које је Кери покренуо у Сочију нису се само тицале кризе у Украјини, већ и Сирије, Јемена и многих других, а постављање ових питања наговештава да је веома тешко разрешити их без Русије.“

„Захвалан сам свом колеги (Џону Керију). Сматрам да је, када је стигао (у Русију на разговоре), учинио то веома одговорно. Искрено и отворено смо дискутовали о свим регионалним конфликтима“, рекао је Лавров.

Русија се нада да ће, након посете најзначајнијег америчког дипломате Сочију, Вашингтон повући корак ка обнови сарадње са Москвом, рекао је Лавров.

„Спремни смо на то. Али нисмо ми били ти који су прекинули односе. Они који су то учинили треба да преиспитају своју позицију“, додао је он.

Русија и Сједињене Америчке Државе подржавају потпуну имплементацију Минског споразума када је у питању решавање украјинске кризе, рекао је шеф руске дипломатије.

„Суштина онога о чему смо разговарали је да нађемо заједнички језик. Морам да кажем да је то веома брзо урађено, пошто и Русија и САД подржавају потпуно поштовање Минског споразума.“

„Али, као и обично, детаљи су оно на чему треба радити“, додао је Лавров.

Вашингтон би требало да убеди Кијев да се не враћа на војни сценарио у Донбасу и да реши кризу кроз директни дијалог са самопроглашеним републикама Доњецка и Луганска, рекао је руски министар спољних послова.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут