Вучић у Берлину о отварању поглавља и преговорима са ЕУ Опширније: http://rs.sputniknews.com/vesti/20150519/2006660.html#ixzz3aZSh39dX

19-05-2015 10:24:38 | | / vostok.rs |


Председник Владе Александар Вучић ће данас у Берлину разговарати са шефом одбора за принадлежности Европске уније у Бундестагу Гинтером Крихбаумом, а главна тема разговора, како је речено Танјугу у кабинету тог немачког политичара, биће приступни преговори Србије и питања која се тичу отварање поглавља.

Вучић ће осим сусрета са Крихбаумом, политичарем из редова Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), који важи за веома доброг познаваоца србских прилика, имати и, како се очекује, низ неформалних састанака.

Вучић сада долази непосредно после посете шефа немачке дипломатије Франк-Валтера Штајнмајера, који је у Београду јасно рекао да су наводи да Берлин поставља нове услове Србији апсолутно нетачни и да је Немачка, као и друге државе ЕУ, заинтересована да Србија ове године отвори прва поглавља у преговорима о чланству са ЕУ.

Социјалдемократа Штајнмајер поручио је тада да Немачка остаје искрен и поуздан партнер Србији на њеном путу ка ЕУ и да су билатерални односи данас изразито блиски и пријатељски.

Премда европски званичници на питање о датуму отварања првих поглавља обично кажу да ће се то десити пре краја године, наглашавајући да „зелено светло“, морају, ипак, дати свих 28 земаља, чланица ЕУ, политичка тежина Берлина, као центра моћи и одлучивања ЕУ је, међутим, јасна, а самим тим и значај Вучићеве посете.