ПУШКОВ: Нека Обама током „паузе” схвати да Русија није „политичка колонија” САД!

10-08-2013 06:46:20 | | Факти/ mojenovosti.com |

ПРВЕ реакције из Москве на изјаву председника САД Барака Обаме - да ће његова земља „направити паузу” у међудржавним односима да би проценила куда иде Русија на таласу антиамеричке реторике - уследиле су веома брзо и потпуно су очекиване. Утицајни председник спољнополитичког комитета Државне Думе Алексеј Пушков директно је поручио Обами и Белој кући: „Вашингтон за време „паузе” у односима треба да схвати да је Русија престала да буде политичка колонија САД”. Било би добро да ово схвате у Белој кући док траје „пауза“ - подвукао је Пушков.

Слична је била и реакција заменика председника спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента (Савета Федерације) Андреја Климова који је изјавио да Обамина изјава показује да је он талац односа снага у САД, али да ће га сам живот вратити сарадњи са Москвом.

„Председник Обама се нашао у помало чудној улози - указао је Климов - јер је управо он у своје време био иницијатор „ресетовања“ односа између Русије и САД. Ми смо се надали да то „ресетовање“ не подразумева „ресетовање“ Русије него руско-америчких односа. Сасвим конкретно: да ће ти односи функционисати на принципима истинске равноправности партнера и немешања у унутрашње ствари. На жалост, САД и даље покушавају да се понашају тако као да су оне једини центар власти у Васељени“.

Нешто мекши према демаршу америчког председника био је водећи спољнополитички експерт московског Фонда за развој цивилног друштва Максим Минајев.

„Било је очито да је Обама одлуку да откаже посету Москви донео под великим унутарполитичким притиском повезаним са случајем Едварда Сноудена. Амерички лидер је у свом наступу ипак учинио све могуће да понешто заглади и да не спаљује мостове. То је доказ да Вашингтон уопште нема за циљ да потпуно замрзава дијалог са Москвом“ - оценио је Минајев.