Америка мења политику према Русији?

20-05-2015 09:48:47 | | / vostok.rs |


Недавна посета помоћник америчке државне секретарке за европске послове Викторијe Нуланд Москви сигналзирала је спремност Вашингтона да се придружи разговорима о Украјини у „нормандијском формату“, пише америчка организација за геополитичке и стратешке анализе „Стратфор“.

Према извештају организације, посета Нуландове је „најновији показатељ“ да је став Вашингтона о Украјини, као и његова улога у будућности те земље „подложна променама“.

„Иако су амерички званичници током сукоба учествовали у разговорима са руским и украјинским колегама, недавне посете и преговори на високом нивоу, без учешћа европских лидера, показују да Вашингтон жели већу и директнију улогу у разговорима о Украјини“, истиче један од аналитичара „Стратфора“.

Организација подсећа да су током протекле недеље високи амерички званичници одржали низ састанака са руским и украјинским лидерима.

Нуландова се прошле недеље састала са председником и премијером Украјине Петром Порошенком и Арсенијем Јацењуком, а нешто раније, у пратњи државног секретара Џона Керија, разговарала је и са највишим руским званичницима у руском граду Сочију.

Оваква иницијатива Вашингтона усмерена је на укључивање Америке директно у компликоване преговоре у Украјини.

Оно што је необично јесте да је и Обамина администрација показала да би могла да промени став у вези са Русијом. За разлику од претходне реторике, која је била усмерена против Русије, Кери и Нуландова, током посете Русији, нису помињали питање статуса Крима, као ни подршку Русије источној Украјини, већ је разматрано питање неопходности присуства ОЕБС-а на украјинској граници.

Према аналитичарима „Стратфора“, руско руководство жели да од Вашингтона измами низ кључних уступака. Москва је, пре свега, забринута због америчке војне подршке Украјини, укључујући и разне војне мисије америчких трупа у тој земљи и због могућих залиха оружја у Кијеву. Стратфор тврди да Русија жели да се осигура да Пентагон неће продужити или проширити своју мисију у Украјини.

Како тврде аналитичари, Кремљ истовремено „вероватно приморава“ САД да обуздају своје војне активности у бившим совјетским републикама, у близини руских граница, као што су активности у Грузији и балтичким државама, с обзиром на то да је Москва у више наврата изразила дубоку забринутост у вези са нагомилавањем НАТО војске у тим подручјима.

„Америка вероватно неће пристати на компромис да престане да обучава украјинске војнике, али би њена администрација могла да избегне снабдевање те земље оружјем“, истичу аналитичари „Стратфора“.

У сваком случају, као кажу аналитичари, што се санкција тиче, Вашингтон би могао да буде спреман на компромис.

„Вашингтон ће укинути санкције Русији када америчка администрација то буде одлучила, док санкције од стране ЕУ могу бити укинуте само уколико се све чланице Уније сложе са тим“, истичу аналтичари.

„Стратфор“ сматра да ће се, уколико Вашингтон одлучи да укине санкције Русији, то десити постепено, почев од најблажих, као што су укидање забране путовања појединцима, истичући да интензитет састанака америчке и руске стране вероватно неће означити крај кризе, али да би веће непосредно учешће САД у преговорима могло променити динамику разговора.

С друге стране, као што је рекао руски шеф дипломатије Сергеј Лавров, оваква иницијатива Обамине администрације јасно показује да су покушаји Вашингтона да „изолује Русију“ пропали.

У међувремену, Москва и Вашингтон су саопштиле да подржавају пуну имплементацију Минског споразума, у циљу помирења зараћених страна.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут