Песков: Кијев ратује против својих грађана

20-05-2015 02:42:03 | | / vostok.rs |


Председник Петро Порошенко изјавио је да је Украјина у правом рату са Русијом и да би Украјинци требало да се припреме за велику руску офанзиву. Из Кремља поручују да Украјина треба да се позабави својим унутрашњим проблемима имајући у виду да они рат воде са властитим грађанима.

Петро Порошенко је у интервјуу за Би-Би-Си рекао и да не верује свом руском колеги Владимиру Путину, али да нема другу могућност осим да преговара с њим. „Могу ли да будем потпуно отворен: ово није борба са побуњеницима које Русија подржава, ово је прави рат с Русијом“, рекао је Порошенко.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да ни Путин нема ништа више поверења у председника Украјине, имајући у виду да се Порошенко не придржава ниједног споразума који је потписао, између осталог и оног из Минска. Песков наглашава да Кијев рат води искључиво са властитим грађанима и треба разговарати искључиво о томе.

Генерални директор руског Центра за политичку конјунктуру Сергеј Михејев истиче да у Порошенковим речима нема ничег новог – о „Рату са Русијом“ украјинска власт говори већ годину дана.

„Као прво, њима је то неопходно како би оправдали потребу за помоћи са Запада. Као друго, Кијев жели да увуче НАТО у конфликт, а за то су потребни оправдани поводи. И, коначно, Украјина подржава игру САД убеђујући Европу да Русија представља војну опасност”, објашњава Михејев.

Он каже да су сличне изјаве важне за Порошенка и са унутарполитичке тачке гледишта — неуспеси украјинске армије и њена неспособност да врати Доњецк и Луганск објашњава се ратовањем „са огромном Русијом“. А признање да Кијев ратује против такозваних сепаратиста, према речима Михејева, у терминологији украјинске власти ће значити да се у земљи води грађански рат.

„Украјина од почетка не признаје чињеницу да у земљи постоје људи незадовољни Евромајданом”, закључује Михејев.

Реагујући на изјаву секретара Савета за националну безбедност и одрбану Украјине Александра Турчинова да би та земља могла да распореди америчке системе противракетне одбране, портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да ће Русија у том случају морати да одговори адекватним мерама како би осигурала сопствену безбедност. Према његовим речима, то би могло да се схвати као негативан гест, јер би представљало директну претњу за Руску Федерацију.

Поерд тога, украјинска влада затражила је од скупштине да дозволи улазак страних трупа уколико оне доприносе миру и безбедности Украјине. Премијер те земље Арсениј Јацењук такође је апеловао на парламент да допусти улазак страних према резолуцијама УН и ЕУ.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут