Панос КаменосПентагон тражи од Атине да подржи санкције против Русије

21-05-2015 12:01:15 | | / vostok.rs |


Русија је била тема разговора заменика министра одбране САД Кристин Вормот и грчког министра одбране Паноса Каменоса. Пентагон тражи од Грчке да подржи санкције против Москве, рекао је синоћ грчки министар новинарима након састанка са Вормутовом.

„Тема Русије је покретана. Објаснио сам да, осим што је Русија за нас савезничка и пријатељска земља са којом нас везују нераскидиве везе захваљујући заједничкој религији, ми имамо и економске везе. Грчки губици од санкција за годину дана износе 4 милијарде евра. Сваке године нам долази милион и по туриста из Русије. Ми извозимо пољопривредне производе. Објаснио сам да ЕУ не надокнађује губитке грчким фармерима по овом питању“, рекао је грчки министар.

„Замолили су ме да наставимо санкције, посебно због Крима. Објаснио сам да је украјинска тема веома осетљива за Грчку, јер 300 хиљада Грка живи и Маријупољу и његовој околини и ти људи се осећају сигурно поред православне цркве“, додао је Каменос.

Према речима министра, он и Вормутова су се заложили за тешњу грчко-америчку сарадњу и за јачање Грчке као фактора стабилности у региону.

Каменос је саопштио да је на састанку било речи и о војној сарадњи, укључујући отварање нове ваздушне базе НАТО-а. Каменос је саопштио да ће са америчким колегом Ештоном Картером разговарати и о предлогу Атине да у југоисточном делу Егејског мора буде изграђена нова ваздушна база НАТО-а и ојачана база Суда на Криту. Међутим, уочи посете Каменоса Америци, Министарство одбране Грчке је саопштило да је сусрет са Картером отказан због „непредвиђених околности“. Према мишљењу аналитичара, то може бити повезано са незадовољством САД тесним везама Грчке и Русије.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут