ЕКСКЛУЗИВНО: Нови министар финансија је Нишлија Лазар Крстић!

11-08-2013 10:23:16 | | КУРИР/ mojenovosti.com |

Најбољи Крстић ради у једној од највећих светских консултантских фирми „Макинси“, био је студент генерације на престижном универзитету Јејл; Кажњен Међу 5.000 колега проглашен је за најперспективнијег, а Коштуничина влада му је 2005. одузела стипендију јер је добио америчку.

Министарство финансија биће понуђено двадесетдеветогодишњем дипломцу америчког универзитета Јејл, Нишлији Лазару Крстићу, сазнаје Курир.

Жели да се врати
Крстић, који тренутно ради у консултантској фирми „Макинси“, дипломирао је на математици, етици, економији и политици као један од најбољих студената, који је међу 5.000 колега проглашен најперспективнијим. Члан Менсе, Лазар је добитник четири најзначајније награде из области математике и политичке економије Јејла, чију диплому има пет председника САД, претходника Барака Обаме, као многи сенатори и већина водећих личности безбедносних структура те земље.
- Нисам хтео да се отуђим од својих, од Ниша и Србије, али нисам ни желео да пропустим шансу за квалитетно образовање... Политика је у САД ексклузивитет. За мене није јер ме иначе интересује Европа, наше место у ЕУ, будућност ЕУ и будућност Србије... Промене код нас, и код појединца, и у друштву, треба да иду одоздо.
Суштина је да верујемо да мора да се ради да би се ствари промениле. Да свако мисли шта може да уради на исправан начин. Верујем да је то могуће - говорио је Крстић и објашњавао да већина наших дипломаца жели да се врати у Србију:
- Али овде уопште нема средства, не само финансијских већ и техничких да се неко од њих бави озбиљном науком. Дакле, проблем је што ми немамо где да се вратимо јер немамо где да радимо. Чим нам Србија створи те услове, ево нас код вас...
Изгледа да су сад услови створени.
Није заборавио Ниш
Будући министар бивши је ученик нишке Гимназије „Бора Станковић“. Његовог разредног старешину Ватрославку Радовановић вест да је Крстићу понуђена министарска фотеља нимало није изненадила.
- Одувек сам знала да ће Лазар далеко дотерати. Кад сам чула да му се нуди министарско место, уопште се нисам изненадила јер он то заслужује. Био је вуковац, сјајан математичар, стално је награђиван, знала сам да је пред њим сјајна каријера. Међутим, иако је веома предан учењу, никад није занемаривао друштвени живот. Пре месец дана је био у Нишу, славили смо десетогодишњицу матуре, а пре повратка у Америку отишао је на море са својим друговима - каже за Курир бивша разредна србског генијалца.
Коментар Лазаревих родитеља на ову вест нисмо успели да добијемо јер су на одмору у иностранству, што нам је потврдио њихов кум Бранислав Недан.
- Лазареви родитељи су на одмору у Француској. Сигурно је да ће их ова вест обрадовати као што је и све нас. Ја сам од Лазара тако нешто и очекивао. Додуше, мислио сам да ће то бити кад буде мало старији, међутим, код њега је све то ишло некако убрзано - рекао је Недан.
Брзо примећен у школи
Крстић је први пут у Америци боравио 2001. године као учесник „Србија јут лидершип програма“, који је спонзорисала америчка влада. Уписао се на Јејл у септембру 2003. године као један од хиљаду студената.
Током прве две године школовања Лазар је освојио четири награде Департмана за математику, а универзитет га је наградио путовањима у Мађарску и Немачку, где се бавио економским наукама и учио немачки језик поред енглеског и француског, које је већ говорио.