Подигли хипермодерни небодер од 47 спратова и заборавили један детаљ - лифт!

11-08-2013 10:51:06 | | БЛИЦ/ mojenovosti.com |

Требало је да џиновске куле “Ин темпо” у Бенидорму у Шпанији, висине 200 метара, постану симбол светле шпанске будућности. Међутим, у кулама, које имају 47 спратова, лифт иде само до 20. спрата, а нема више простора да се додају лифтови и кућишта за њих.

Архитекте, који су говорили да су куле “визија будућности” и “симбол опоравка Шпаније од тешке финансијске кризе”, дали су отказ након што су схватили какву грешку су направили.

Њихова оставка изазвала је прави скандал, између осталог, и због тога што последњих осам спратова, који повезују две куле, нису завршени.
Зграде са 47 спратова стамбеног простора, необично слична згради "Генекса" на Новом Београду, требало је да постану највиша стамбена грашевина у Европи. По почетној замисли, требало је да куле имају само 20 спратова, али су амбиције инвеститора порасле, и они су на пола пројекта одлучили да удвоструче број спратова.
Неугодно откриће да су заборавили да уграде лифтове после 20. спрата, одакле постоје само степенице, само је последњи у низу пропуста.
Градитељи су замислили да куле буду деценијска сензација и да шпанска грађевинска индустрија поврати добар глас из 90-их и с почетка новог миленијума. Требало је да буду отворене 2009. године, али су се сада придружиле многим пропалим инвестицијама.
Инцидент с лифтом
Дневни лист “Ел Паис” објавио је документацију из које се виде размере катастрофе везане за куле. Јавност сазнаје не само да су радници остали без четири плате у 2012. години, него су чак присиљавани да се месецима пењу и силазе по полузавршеној конструкцији, јер је теретни лифт био инсталиран тек када је изграђен 23. спрат. Међутим, у јулу 2011. лифт је пропао, при чему је повређено 13 радника. Спасилачке екипе једва су се пробиле до повређених, будући да на градилишту нису били урађени помоћни прилази ради уштеде новца.