Ретроспектива новог руског краткометражног филма

22-05-2015 09:11:18 | | / vostok.rs |


У оквиру филмског програма Дома културе Студентски град, од 25. до 27. маја биће одржана ретроспектива новог руског краткометражног филма.

Током два дана, публика у Србији имаће прилику да погледа девет најбољих краткометражних филмских остварења руских редитеља које је изабрала редитељка и продуценткиња из Русије Женевјев Бонд.

Већина краткометражних руских филмова који ће бити приказани у Дому културе Студентски град, своју светску премијеру имали су на престижном фестивалу краткометражног филма Арт кино у Москви.

Игор Тохољ, уредник филмског програма Дома културе Студентски град, истиче да је програм конципиран и подељен по разним тематским областима.

„Има доста тема које задиру у фантастику и не припадају реалности. Када је реч о краткометражним играним филмовима, они се већином баве тамном страном људске природе, у том смислу су антрополошко-психолошки. А када су у питању документарни филмови, кроз интересантне портрете протагониста, гледаоци ће моћи да се упознају са савременом Русијом“, закључује Тохољ.

Београдска публика биће у прилици да погледа како краткометражне игране, тако и документарне и анимиране руске филмове. Прве вечери је планирана пројекција два документарца које је режирала селекторка програма Женевјев Бонд.