Сертић: Железара плаћа своје обавезе

22-05-2015 01:46:36 | | / vostok.rs |


Министар привреде Србије Жељко Сертић изјавио је да је Железара Смедерево почела да плаћа своје обавезе државним предузећима и оценио да је то веома добра вест.

Сертић је на састанку са новинарима изјавио да ће србска челичана само Електропривреди Србије ове године платити око 35 милиона евра и навео да тога раније није било.

Сертић је казао да је месечна продаја челика порасла на 90.000 тона, а да ће друга висока пећ бити покренута на лето.

Према његовим речима, кокс се сада набавља по цени која је нижа за 2,5 милиона долара.

Сертић је подсетио да се Србија склапањем аранжмана са ММФ-ом обавезала да прекине дотирање и помоћ било које врсте државним предузећима.

„То се односи и на Железару Смедерево. Није никакав проблем да се за дугове које су до сада имала јавна и државна предузећа направи репрограм, али да морају да почну одмах да плаћају текуће обавезе — струју, гас, воду, као и све добављаче“, навео је министар привреде.

Влада Србија потписала је 21. марта са холандским „ХПК инжењерингом“ уговор о управљању Железаром Смедерево. Челни људи „ХПК инжењеринга“ су Џон Гудиш, некадашњи извршни директор америчке компаније Ју-Ес стил која је до 2012. била власник Железаре и словачки бизнисмен Петар Карамаш.

Влада Србије је одлучила да ангажује спољни менаџерски тим пошто су у фебруару пропали преговори о стратешком партнерству са америчким „Есмарком“, о преузимању 80,01 одсто капитала Железаре у власништву државе.

Услуге менаџерског тима коштаће 340.000 долара, речено је раније, а пословање Железаре Смедерево до сада је Владу Србије коштало имеђу 10 и 12 милиона евра месечно.

Железара запошљава око 5.100 људи.