Грчка ће признати Палестину?

22-05-2015 03:24:04 | | / vostok.rs |


Према информацијама Спутњика из извора блиских парламентарној фракцији Сиризе, питање признања Палестине наћи ће се ускоро на дневном реду грчког парламента.

Званична Атина ће, следећи пример Ватикана и других европских држава, ставити на гласање признање Палестине. Према речима извора Спутњика, парламент Грчке спреман је да призна државу Палестину у границама из 1967. године.

Ипак, Атина овом проблему мора да поступа веома пажљиво, с обзиром да Грчка у последње време активно развија регионалну сарадњу са Израелом.

Како кажу грчки експерти, према нормама Конвенције о дипломатским односима, признање једне државе остварује се путем усвајања одговарајуће одлуке Савета министара, односно након објављивања закона у штампаном, званичном издању Владе. Атина, која не жели да квари односе са Израелом, уместо ове процедуре поставиће питање признања у парламенту.

„Према замисли владе, у наредних неколико недеља највероватније ће бити одржано заседање на којем ће учествовати лидер Палестинске аутономије Махмуд Абас. Током тог заседања планира се гласање о признању Палестине“, каже извор Спутњика.