Кирил: Безбожништво постаје државна идеологија Украјине

24-05-2015 01:50:47 | | / vostok.rs |


Безбожништво постаје државна идеологија Украјине – упозорио је патријарх Московски и целе Руси Кирил.

После богослужења поводом Дана словенске писмености и културе у част равноапостолних Ћирила и методија у московском Храму Христа Спаситеља, поглавар РПЦ је рекао:

„Ми не делимо народ Украјине. То је наша паства. То је православни народ који се држи Христа још од времена крштења у водама Дњепра”.

Кирил је у наставку указао да је православна цивилизација током прошлог века „издржала најстрашнија искушења јер се суочила са агресивним безбожништвом које је било претња самом постојању народа и са опасностима које су дошле споља”.

„Православна црква се свакодневно моли – открио је руски патријарх - да се милитантно безбожништво никад више не дочепа државне власти. Сваки човек може веровати или не веровати, то је његов лични избор. Али, када безбожништво постаје државна идеологија и када због тога гину људи и руше се цркве – то је горе од сваке друге идеологије”.

Кирил је на крају подвукао: „Са свим тим је наша Црква изашла на крај. Изаћи ће са безбожништвом своје власти на крај и украјински народ. За то се сваки дан молимо у свим нашим храмовима”.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут