Бећковић: Ћирилица је дио нашег идентитета

24-05-2015 10:20:45 | | / vostok.rs |


Народна библиотека „Ћирило и Методије“ Приједор је први пут обележила крсну славу и за кума изабрала академика Матију Бећковића.

Академик Бећковић своју беседу посветио је потреби очувања ћирилице, најсавршенијег писма на свету у којем свако слово има један глас и сваки глас једно слово.

„Не само да је то дио нашег идентитета, него је то писмо којим су написане све наше књиге, тапије, крштенице и заклетве. Ако бисмо то писмо заборавили, не бисмо могли прочитати своју личну карту и постали бисмо неко други. Ни то не било проблем ако бисмо о том другом нешто знали, али не знамо“, поручио је Бећковић.

Он је подсетио да у свету више људи пише ћирилицом него латиницом и оценио да су више ћирилицу чували и чувају други него што то чине Срби и да би се Срби још одмакли од свог писма да није било Руса, Бугара, Грка, Јермена и Македонаца.

„Причало се да је ћирилица неподесна за компјутерске стандарде. Да није било Бугара, који су се у Европској унији изборили да се ћирилицом пише и на евру и да се ћирилица призна у Европском парламенту, ми бисмо се можда и предомислили“, навео је Бећковић.