Америка не може без Асада у борбу против ИД

24-05-2015 04:38:47 | | / vostok.rs |


Вашингтон би требало да преиспита своју стратегију борбе против Исламске државе и да сарађује са Дамаском, сматрају стручњаци.

Према њиховим речима Америка би, с обзиром на недавна напредовања ове милитантне организације у Ираку, требала да изгради нову стратегију за ИД, рекли су шеф Независног института за мир и слободу у Вашингтону Иван Еланд и аналитичар J.J. Стајнберг за Спутњик.

„Тамо нема адекватних копнених снага које би задржале милитанте ИД или које би прецизније идентификовале непријатељске циљеве у сложеном окружењу, како би америчке ваздушне снаге могле да буду ефикасније“, рекао Еланд.

Он је нагласио и да би америчка политика по овом питању, с обзиром на пораст напетости, убудуће могла да се одвија у неколико фаза.

Вашингтон би, према његовим речима, могао да прогласи победу и напусти Ирак, затим да одлучи да је претња ИД смањена и да га онда напусти, или би почео да тренира милитанте из сунитских племена да се боре против ИД.

Међутим, што се треће опције тиче, Еланд упозорава да таква политика, можда, неће бити ефикасна.

Према његовим речима, једино дугорочно решење за Ирак је да се та држава подели на три аутономије.

„Треба омогућити сунитима да сами владају, јер би их то можда оснажило и подстакло на интензивнију борбу против милитаната ИД“, закључује он.

Стајнберг сматра да америчка влада може ефикасно да се избори са ИД једино ако почне тесно да сарађује са сиријском владом председника Башарa ел Асада.

„Да би Америка успела у Сирији, она мора да координира са Асадовом и сиријском војском, која је једина одржива војна сила у борби против исламиста“, рекао је он, подсетивши да је амерички председник Барак Обама хтео 2011. године да смени сиријског председника.

„Бела кућа оклева да призна да су такве примедбе изнете у заблуди“, рекао је Стајнберг.

Према његовим речима, Америка није у стању да ефикасно води рат против терориста ИД, јер Бела кућа још увек сматра да је уклањање Асада са власти приоритет.

„Америчка администрација се плаши да прекине сарадњу са Саудијском Арабијом и Турском, који отворено подржавају најгоре сунитске џихадистe“, закључује он.

Стајнберг је подсетио и да је и на недавном састанку америчког државног секретара Џона Керија, руског председника Владимира Путина и шефа руске допломатије Сергеја Лаврова констатовано да ИД представља велику претњу и додао да би заједнички приоритет (борба против ИД) могла да доведе до зближавања у односима Москве и Вашингтона.