Варуфакис признао да је снимао састанак министара еврозоне

25-05-2015 07:56:19 | | / vostok.rs |


Грчки министар финансија Јанис Варуфакис признао је данас да је снимао састанак министара финансија еврозоне и критиковао медије због „лажи и инсинуација“ у извештавању о догађајима са састанка одржаног 24. априла у Риги.

Варуфакис је прошле седмице рекао за „Њујорк тајмс“ да је снимао састанак у Риги, што је наишло на критике појединих грчких медија и опозиције, да би такав потез могао да подрије настојања Грчке да обезбеди зајам код кредитора, пренео је Ројтерс.

Грчки министар финансија је на свом блогу и за британски Би-Би-Си навео да често снима своје одговоре на мобилни телефон и да му ти снимци служе да припреми извештај за седницу грчке владе.

„Исто сам урадио на састанку Еврогрупе у Риги и након тога у Атини искористио тај снимак за рад на извештају за своје колеге“, написао је Варуфакис.

Правила Еврогрупе учесницима не забрањују експлицитно да снимају разговоре, све док њихов садржај остаје у тајности.

Варуфакис је истакао да је у потпуности поштовао правила поверљивости састанка и да није изашао са детаљима у јавност, чак и на провокације медија.

„Стајао сам чврсто насупрот бујици лажи која је текла седмицама, као из канализације. Бранио сам се од свих провокација и одбио да откријем било шта што се дешавало на том састанку“, казао је Варуфакис.

За извештаје медија, да су га његове колеге на састанку називале „оним који траћи време“, „коцкаром“и „аматером“, Варуфакис је рекао да су неистинити.

Грчка Међународном монетарном фонду дугује око 1,5 милијарди евра, које треба да исплати у јуну, док у јулу и августу мора да врати шест милијарди евра Европској централној банци.