Амбасадор Турске: „Турски ток“ 2017.

25-05-2015 08:07:03 | | / vostok.rs |


Покретање гасовода „Турски ток“ не може се очекивати пре 2017. године, сматра турски амбасадор у Русији Умит Јардим, преноси „Раша тудеј“.

Након што је „Гаспром“ изнео процену да ће гасовод „Турски ток“ почети с радом у децембру 2016. године, турски амбасадор у Русији Умит Јардим изјавио је да се покретање гасовода може очекивати тек 2017.

Још није потписан обавезујући уговор о изградњи „Турског тока“ између Москве и Анкаре, а очекује се да би гас могао да потече тек након 2017. године, рекао је Јардим у интервјуу за „Интерфакс“.

„Било би нетачно рећи да ће гасовод бити покренут конкретно 2016. или 2017. године“, истакао је турски амбасадор, додајући да „Турска и Русија још нису ушле у фазу почетка пројекта“.

Јардим, међутим, верује да би, када би стране успеле да изведу пројекат, то била велика победа и за Турску и за Русију.

Он је потврдио да Москва и Анкара настављају разговоре о том питању.

Претходно је извршни директор „Гаспрома“ Алексеј Милер изјавио да ће гас до Турске преко „Турског тока“ почети да стиже у децембру 2016. године.

„Турски ток“ постао је алтернатива пројекту „Јужни ток“ након што је руски председник Владимир Путин у децембру прошле године објавио да је пројекат „Јужни ток“ суспендован због противљења Европске уније и најавио да Русија планира да покрене „Турски ток“ који би преко Црног мора ишао до Турске.