У Бриселу у уторак почињу разговори о ЗСО Опширније: http://rs.sputniknews.com/srbija/20150524/2124291.html#ixzz3b81ovr7z

25-05-2015 08:17:53 | | / vostok.rs |


Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да у уторак коначно, после годину и по дана, у Бриселу почињу разговори о Заједници србских општина.

Ђурић је за Дневник Радио-телевизије Србије рекао да ће србска делегација, у којој ће бити и представници Срба са КиМ, отићи у Брисел да избори права Срба и нагласио да су ти разговори веома важни.

Говорећи о платформи за Косово и Метохију коју је писао председник Србије Томислав Николић, Ђурић је навео да се о томе још није расправљало и додао да би препустио председнику и премијеру да обавесте јавност о томе.

„Мени је срце пуно кад видим да се на највишем нивоу ради на решавању косовског проблема и то је значајно за наш народ“, рекао је Ђурић.

Он је истакао да има много екстремизма у јужној србској покрајини и подсетио на ужасне снимке из Сирије на којима се види да албански екстремисти чине страшне злочине.

Ђурић каже да то јесте разлог за бригу и неспокој, али истиче да државни органи предузимају све што је потребно.

„Требало би да буде јасно да са србским народом не треба да се игра, јер иза њих стоји Србија“, поручио је Ђурић.

Када је реч о правосуђу, Ђурић је подсетио на огромну традицију србског правосуђа.

Конкурс за 48 судија и 15 тужилаца српске и других националности на Косову и Метохији истиче у понедељак, а још се нико није пријавио.

Директор Канцеларије за КиМ очекује да се сутра пријаве кандидати за све позиције. Поручио је да судије и тужиоци делују одговорно и да ће сутра бити предат списак судија и тужилаца у складу са споразумом.

Ђурић очекује да ће они од 1. септембра заузети своје позиције.