Годишњица Порошенкове владавине: Време неиспуњених обећања

25-05-2015 12:30:14 | | / vostok.rs |


Навршава се година дана од одржавања "ванредних парламентарних" избора за председника Украјине на којима је победио милијардер Петро Порошенко.

Током предизборне кампање и у првим месецима након доласка на власт, Порошенко је обећао брзо окончање војног сукоба у Донбасу и повратак овог региона под контролу Кијева. Новоизабрани председник је обећао бољи живот Украјинцима и перспективу пуноправног чланства земаља у ЕУ.

Иако је, након годину дана, приметна позитивна динамика у решавању конфликта на истоку Украјине, сукоб између ДНР и ЛНР и кијевских власти се наставља. Без обзира на примирје, у слабој размени ватре на линији раздвајања са обе стране настављају да гину људи. Нису утешна ни достигнућа у социјално-економској сфери. Економија Украјине преживљава рекордан пад, земља се нашла пред банкротом, док су се прости Украјинци уместо општег благостања суочили са смањењем стандарда.

Порошенко је дошао на власт током ванредних председничких избора који су одржани 25. маја 2014. године. Избори су расписани након свргавања председника Виктора Јануковича после Евромајдана.

Избори за новог шефа државе оджани су у условима оштре политичке кризе у земљи. До тада, Крим, који није прихватио прогон Јануковича, током референдума се прикључио Русији, док је у Доњецкој и Луганској области Кијев отпочео специјалну операцију против присталица самосталности региона.

Порошенко је успео да одржи победу у првом кругу, што је нарушило украјинску традицију последњих година, када је председник одређиван у другом кругу. Традиционално се украјински електорат делио на два дела — једна половина је подржавала проруског кандидата, друга проевропског.

Многи политичари указују на чињеницу да је убедљива победа Порошенка повезана с тим што највећи део југоистока Украјине није имао могућности да учествује на изборима услед борбених дејстава у овом делу земље.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут